Aikolon tähtää maailmalle kirkkaiden muovien huippuosaajana
12.03.2024

Aikolon tähtää maailmalle kirkkaiden muovien huippuosaajana

Martti Hahtonen aloitti muovien työstöä ja tukkukauppaa sekä muovin pinnoitusta ja laminointia harjoittavan perheyhtiö Aikolonin toimitusjohtajana kesällä 2022. Sen jälkeen tutuiksi ovat käyneet tunneskaalan ääripäät, kun yhdessä vaiheessa toimitusjohtaja kamppailee yrityksensä olemassaolon puolesta, ja seuraavassa hetkessä hän riemuitsee tuoteinnovaatioista, jotka voivat räjäyttää pankin kansainvälisillä markkinoilla.


Hahtosen aloittaessa toimitusjohtajana 1985 perustetussa yrityksessä, hän oli ehtinyt työskennellä Aikolonissa 17 vuotta myynnin tehtävissä. Miettiessään tulevaa toimitusjohtajuutta Martti Hahtonen suunnitteli, kuinka hän jatkaa läheistä yhteistyötään asiakkaiden kanssa ja luotsaa Aikolonin uudelle kasvu-uralle. Mutta oli käydä toisin:

- Kun siirryin toimitusjohtajaksi, meillä oli alla iso 10 miljoonan euron investointi uuteen tuotantolaitokseen. Koronapandemia veteli viimeisiään, ja pandemia viivästytti investointia melkein 2 vuotta muun muassa komponenttipulan takia. Sitten Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, kääntäen korko- ja rahoituskulut huimaan nousuun. Hyökkäyssotaan kaatui myös yksi suurimmista asiakkaistamme, jonka päämarkkinat olivat Venäjällä ja Valko-Venäjällä. Suurinvestointimme olisi tukenut tätäkin asiakasta, eli meidän täytyi rakentaa myös se osa bisnestä lähes täysin uudelleen, Martti Hahtonen kertaa.

- Tuolloin rahoittajat tulivat tutuiksi, koska paletti täytyi pitää tavalla tai toisella kasassa. Pahimman yli on nyt päästy, ja asiakkaidemme tilanne on paranemaan päin. Näin ollen myös taloustilanteemme kehittyy parempaan suuntaan. Kuluvan vuoden jälkimmäisellä puoliskolla taloustilanteen pitäisi olla jo tasapainottunut.

Arvo teki viime kesänä yhden miljoonan euron lainasijoituksen Aikoloniin ja tammikuussa 2024 Arvosta tuli reilun 19 prosentin osuudella Aikolonin toiseksi suurin omistaja. Laina- ja pääomasijoituksilla on yhteys Hahtosen aikaisemmin mainitsemaan uuteen tuotantolaitokseen, joka edustaa maailmanlaajuisesti täysin ainutlaatuista teknologiaa. Oulussa sijaitsevassa uudessa tuotantolaitoksessa valmistetaan korkealaatuisia ja kirkkaita Aikon-tuotteita, jotka ovat käytännössä monin eri tavoin jatkojalostettuja polykarbonaatti- ja akryylilevyjä.

Tuotantolaitoksen rakentamista edelsi lakimuutos, jonka seurauksena muun muassa metsäkoneiden ohjaamoiden työskentelysuuntaan olevien lasien tulee olla turvallisuussyistä niin sanotusti luodinkestäviä, koska sahaketjun rikkoutuessa sinkoavat ketjulenkin kappaleet eivät saa läpäistä laseja. Se tarkoitti uudenlaista valmistustekniikkaa, jossa kevyttä ja erittäin iskulujaa polykarbonaattimuovia laminoidaan kerroksina päällekkäin.

Polykarbonaatti kuitenkin naarmuuntuu varsin helposti, minkä takia laminoimalla valmistettu muovituote pitää kovapinnoittaa. Tarvittiin pinnoituslinja, jonka hintalapuksi muodostui 10 miljoonaa euroa, sisältäen lisäksi automaattisen silkkipainolinjan sekä laminointi- ja lämpömuovauskapasiteettia.

Hahtosen mukaan päätös investoida uuteen tuotantolaitokseen on osoittautunut haastavasta maailmantilanteesta huolimatta täysin oikeaksi, koska kysyntä maailmalla kasvaa eksponentiaalisesti. Ellei uutta tuotantolaitosta olisi 2019 vuoden lopulla päätetty ryhtyä rakentamaan, Aikolon olisi todennäköisesti menettänyt kaksi suurinta asiakastaan jollain aikavälillä.

- Löysimme Euroopasta kolme laitevalmistajaa, joiden kanssa olemme rakentaneet Ouluun täysin uniikin ratkaisun. Euroopan mantereelta ainoastaan Saksasta löytyy yksi meidän kaltaisemme toimija, jolla on vastaavat tuotantomahdollisuudet, mutta hieman manuaalisemmat.

Samaan aikaan Aikolonilla kävi myös satumainen onni. Yhden laitevalmistajan edustaja kertoi tuntevansa saksalaisen Rolf Paul -nimisen henkilön, jonka tasoisia pinnoituksen asiantuntijoita oli maailmalla vain muutamia. Ennen eläköitymistään hän oli rakentamassa vastaavanlaista pinnoituslinjaa Mercedes-Benzin sähköautoille, ja hän oli ollut tekemässä linjoja myös Applelle.

- Rolf Paul tykkäsi Suomesta ja hän tuli tänne auttamaan meitä puhtaasta intohimosta. Hän asui kesän 2021 asuntoautossa tehtaamme pihamaalla, Hahtonen kertoo.

- Tämä meille kehitetty tuotantolinja on todella monimutkainen, koska siinä käytetään pinnoituskemikaaleja, silkkipainomusteita ja liimakalvoja, minkä lisäksi materiaalia uunitetaan, muokataan ja maalataan. Kaikessa on kemiaa, kemiat pitää saada toimimaan keskenään. Rolf Paulilta saimme täysin korvaamatonta apua tähän kokonaisuuteen. Hänen asiantuntijuutensa ansiosta meillä on tänä päivänä tietyillä ratkaisevilla osa-alueilla kilpailuetu muihin.

Rolf Paul kuitenkin menehtyi yllättäen.
- Hän lähti loppukesällä käymään kotonaan Saksassa ja menehtyi sillä matkalla. Se oli hirvittävän surullinen loppu hienon ihmisen tarinalle, Martti Hahtonen suree.

Aikon-tuotteiden mahdollisuudet alkoivat avautua Hahtoselle ja kumppaneille erityisesti siinä vaiheessa, kun uusi pinnoituslinja oli jo päätetty rakentaa. Kevyet, kestävät ja kirkkaat kovapinnoitetut muovit voisivatkin olla vielä paljon enemmän.

- Huomasimme, että muovien väliin on mahdollista laminoida monenlaista älyteknologiaa, kuten läpinäkyviä mittaristoja ja sähköisiä tummennuskalvoja. Nykyään meille tulee maailmalta lähes viikoittain yllättäviä ja erittäin innovatiivisia ehdotuksia. Aikolon eteneekin nyt pitkin harppauksin kohti uutta maailmaa. Jos olimme aikaisemmin niin sanottuja “tyhmiä” muoveja työstävä konepaja, tänä päivänä tuomme muoveihin älyä ja uusia ominaisuuksia monella eri tavalla, Hahtonen avaa Aikon-tuotteiden syntyä.

Aikolon on noussut kahdessa vuodessa saksalaisen kilpailijansa rinnalle. Saksalaisyhtiö on tehnyt laminoituja ja pinnoitettuja muovilaseja jo 40 vuotta.
- Silti pää täytyy pitää kylmänä ja harkita tarkasti, mihin kannattaa lähteä mukaan ja mihin ei. Suunta on kuitenkin selvä. Meidän kaltaisellemme pienelle suomalaiselle perheyritykselle realistinen tavoite on kasvaa kymmenessä vuodessa liikevaihdoltaan noin 50 miljoonan euron yritykseksi, Hahtonen arvioi.

Vaikuttaa siltä, että toimitusjohtaja pääsee sittenkin keskittymään haluamaansa ja johtamaan perheyrityksensä kasvua. Tuli vain muutama mutka ensin matkaan.

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle