Arvon listautuminen - 5 usein kysyttyä kysymystä ja vastausta
16.03.2023

Arvon listautuminen - 5 usein kysyttyä kysymystä ja vastausta

Arvon polku kohti jäsenosuuksien listausta etenee. Helmikuun ylimääräisessä osuuskuntakokouksessa osuuksien lukumäärä kymmenkertaistettiin maksuttomalla osuusannilla. Listautumishakemus Nasdaq OMX First North -markkinapaikalle tullaan jättämään arviolta kuluvan vuoden kesäkuussa. Nyt on oikea hetki avata arvo-osuustili.

Kokosimme alle vastaukset 5 usein kysyttyyn kysymykseen Arvon listautumiseen liittyen.

Mitä maksuton osuusanti tarkoittaa?

Maksuttomassa osuusannissa Arvon liikkeelle laskemien osuuksien lukumäärä kymmenkertaistettiin. Jos jäsenellä oli aiemmin 3 osuutta, nyt niitä on 30. Vastaavasti osuuden nimellisarvo 120 euroa/osuus jakautui pienempiin osiin ja on nyt 12 euroa/osuus. Rahaa tässä toimenpiteessä ei liikkunut suuntaan eikä toiseen.

Osuusannin tavoitteena on lisätä osuuden vaihdantaa ja siten helpottaa kaupankäyntiä osuuksilla.

Sain Arvolta postia. Mitä jäsenen pitää tehdä?

Jäsenen tulee avata henkilökohtainen arvo-osuustili ja ilmoittaa arvo-osuustilin numero Arvolle mahdollisimman pian. Ilmoittautumisaika arvo-osuusjärjestelmään päättyy 26.5.2023 ja ihan viime tinkaan kirjaamishakemuksen palauttamista ei kannata jättää.

Mikä arvo-osuustili on?

Kaikki pörssissä kaupankäynnin kohteena olevat osakkeet ja osuudet säilytetään arvo-osuustileillä Euroclear Finlandin ylläpitämässä arvo-osuusjärjestelmässä. Kullakin Arvon jäsenellä tulee olla henkilökohtainen arvo-osuustili, jolle Arvon osuudet kirjataan. Jos jäsen omistaa jo entuudestaan pörssiyhtiöiden osakkeita, tällä on mitä todennäköisemmin arvo-osuustili jo olemassa.

Miten arvo-osuustili avataan?

Arvo-osuustilin voi avata omassa pankissa. Yleensä se on ilmaista. Arvo-osuustiliin liitetään pankkitili, johon muun muassa mahdollisesti myöhemmin maksettavat osuuskunnan korot tilitetään. Tämä pankkitili voi hyvin olla jäsenen olemassa oleva pankkitili.

Entä jos en halua avata arvo-osuustiliä?

Jos jäsen ei halua siirtää osuuksiaan arvo-osuusjärjestelmään, vaihtoehtona on esimerkiksi myydä tai lahjoittaa osuudet toiselle. Viime kädessä jäsen voi myös irtisanoa osuudet ja erota näin Arvosta. Osuuden irtisanominen ei kuitenkaan ole jäsenen kannalta taloudellisesti järkevä vaihtoehto. Irtisanotuista osuuksista palautetaan vain osuuden nimellisarvo 12 euroa/osuus. Osuuden käypä arvo on moninkertainen.

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle