Esittelyssä hallintoneuvoston jäsen Kaisa Louet-Similä: Multitaskaaja Siikalatvan Rantsilan kylältä

Esittelyssä hallintoneuvoston jäsen Kaisa Louet-Similä: Multitaskaaja Siikalatvan Rantsilan kylältä

14.12.2020

TEKSTI: KRISTIINA TUIKKALA KUVAT: ESA MELAMETSÄ

Pihalle tulijaa tervehtii jääkiekkomaali portin pielessä, kiekoin siroteltu polku johdattaa eteenpäin, sininen potkumopo pilkottaa nurmella ja portaan vieressä erikokoiset pyörät ja skootteri antavat viitteitä eri-ikäisistä lapsista. Kiipeilyteline ja keinut kertovat talon historiaa entisenä päiväkotina.

Lapsiperheen, uran ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen marssijärjestys on Kaisa Louet-Similälle ollut alusta saakka selvä. Perhe tulee ykkösenä.

– Yhtään yötä en ole ollut poissa lasten luota. Se on niin kuin siinä Finnairin mainoksessa, että yöksi kotiin, ynnää 16-, 6- ja 5-vuotiaitten lasten äiti.

Portaille vierasta vastaan tullut Louet-Similä viittoilee pohjoisen suuntaan, josta löytyy terveyskeskus ja hänen työpisteensä Mehiläisen lääkinnällisenä kuntoutus- ja erikoissairaanhoidon palvelupäällikkönä Siikalatvalla. Rantsilan läpi virtaavan Siikajoen suunnassa näkyy luokanopettajana toimivan aviomiehen Veli-Pekka Similän työpaikka kävelymatkan päästä Gananderin koululta. Kädenojennuksen päässä ovat myös vanhemmat. Siinä kompakti elinpiiri ja tukijoukot, minkä Louet-Similä myöntää mahdollistaneen uran ja perheen lisäksi myös toiminnan kunnallisessa päätöksenteossa unohtamatta harrastuksia.

Jo pihamaalta keittiön pöydän ääreen siirryttäessä käy selväksi, että tässä on puhdasverinen multitaskaaja, joka sukkuloi kahta kolmea asiaa yhtä aikaa. Toimittajan tullessa paikalle hän lopettelee kunnan ensi vuoden talousarviota koskevaa puhelua. Valtuuston puheenjohtajan näköalapaikalla jo toista kautta toimiva keskustavaikuttaja ei hyväksy alijäämäistä budjettia ja vaatii lisää tietoa euroista. Ulkona Louet-Similä esittelee maalausurakkaansa, jossa piharakennus sai syksyn kuluessa pintaansa 40 litraa maalia yhtä jalkaa hoitotiimin etätyöskentelyn kanssa.  Haastattelun alussa nainen pilkkoo ruoka-aineksia ja vetää haastattelun päätteeksi herkulliselta tuoksuvan kaalilaatikon perheen illalliselle. Tästä on hyvä jatkaa päivätyön ohessa tapahtuvaa päivystystä, jota hän hoitaa alaisen sairastuttua.

Multitaskaaja hän kertoo olleensa aina ja on opiskellutkin työn ohessa sairaanhoitajaksi ja kliiniseksi asiantuntijaksi ajaessaan aikoinaan perheyrityksen ambulansseja tai työskennellessään hoitotason ensihoitajana hälytyspäivystyksessä. Kuriositeettina nainen kertoo omasta synnytyksestään, jossa hän vielä saliin vietäessä ohjeisti Rantsilassa tarvitun kipsilastan tekoa.

Vahvojen tukijoukkojen lisäksi yhteisten asioiden hoidossa häntä on auttanut asenne, joka ei ole mystifioinut päätöksentekoa. Vauva on voinut olla mukana kunnanjohtajahaastattelussa tai varttuneemmat lapset kokouksessa. Tytöt ovat saattaneet piirrellä juttujaan läpi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin pitkän kokouksen tai vauva-aikana kaikki kolme nukkua vuorollaan kokoushuoneen nurkassa äidin tehdessä päätöksiä. Kaisa Louet-Similä ei lähde ennakoimaan, olisiko jälkikasvu kasvamassa kokemuksen kautta päättäjiksi helminauhaan, jossa Kaisaa ennen on ollut jo hänen isänsä. Louet-Similä naurahtaa, että kokemukset voivat olla myös rokote sitä vastaan.

Hän itse sujahti kuntavaikuttajaksi puoli vahingossa isänsä jätettyä valtuustotyöskentelyn. Hän on nyt neljännen kauden kuntapäättäjä eli oli reippaasti alle kolmekymppinen noustuaan valtuustoon.

Louet-Similä aloitti Rantsilan kunnanvaltuustossa ja nyt heiluttaa nuijaa Rantsilasta, Piippolasta, Pulkkilasta ja Kestilästä muodostetun Siikalatvan valtuuston puheenjohtajana. Louet-Similä myöntää paikan tuuliseksi ja päätöksenteon aika ajoin haastavaksi. Valittaminen ei ole kunnan tapa, mutta kyläpolitikointi on sitäkin vahvempaa. Montako valtuustokautta tarvitaan, että muodostuu yksituumainen kunta neljän kylän sijaan, sitä ei Louet-Similä lähde veikkaamaan.

Arvo Sijoitusosuuskunnan hallintoneuvoston jäseneksi keväällä valittu Kaisa Louet-Similä pitää erinomaisena sitä, että osuuskunta on sijoituksillaan vahvistamassa alueellista yritystoimintaa, kuten nyt Siklan perustaessa uuden tehtaan Siikalatvalle.

Mutta se perhe ja yhdessä olo. Missä raossa?

– Mehän teemme perheenä kaiken yhdessä.

Louet-Similä kertoo vanhimman pojan jääkiekonpeluun Oulun Kärpissä olevan samalla myös perheen yhteisen harrastuksen. Monta kertaa viikossa tapahtuvat matkat eri kokoonpanoissa hitsaavat perhettä yhteen.

– Siinähän voi tehdä yhdessä vaikka mitä.

Tunnustusta Louet-Similä antaa myös isälleen, joka on innokas kyytimies tyttärenpojalleen. Myös retkeily ja ulkoilu kokoaa koko perheen yhteen. Pienemmät tytötkin jaksavat jo 10 kilometrin vaelluksia, mikä on tullut todistetuksi Rukalla ja Riisitunturilla. Yhdessä on myös kalastettu Siikajoesta ahventa ja haukea.

Kaisa Louet-Similällä on myös metsästyskortti, mutta hän tunnustaa sorsastuksen jääneen viime vuosina vähemmälle niin ainutlaatuinen kuin sorsastuksen aloituksen tunnelma onkin. Lenkkeilystä hän sen sijaan hakee viikoittain voimaa.

– Huono sää on vain veruke olla lähtemättä lenkille.

 

Kaisa Louet Simila2

Kuntapäättäjän työ varsinkin kunnan ykkösketjussa on tuulista hommaa ja kritiikkiä satelee. Kaisa Louet-Similä kertoo tekevänsä päätöksiä talous edellä. Suorasanaisuus ei aina kerää kiitoksia.

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle