HR-Ikkunat Ruhkala -aidosti asiakkaan puolella

HR-Ikkunat Ruhkala -aidosti asiakkaan puolella

14.09.2020

Mitae kuuluu logo1

Aidosti asiakkaan puolella

TEKSTI JORMA UUSITALO 

Ei myydä väkisin ja kun myydään, myydään laadusta tinkimättä vain sellaista, mitä asiakas tarvitsee. Siinä se on kaikessa yksinkertaisuudessaan; periaate, joka on kantanut Ruhkaloiden ikkunayrityksen jo neljännelle sukupolvelle. Usein sen tuntee jo ovesta sisään astuessaan, mitä on odotettavissa. Onko tarkoituksena  rahastaa asiakas ulos mahdollisimman nopeasti työpäivää häiritsemästä, vai löytyykö asiakkaalle ja hänen tarpeilleen ihan aidosti aikaa. Millaisen vastuun yritys ottaa asiakkaastaan?

Kalajoen Tyngällä toimivassa HR-Ikkunat Ruhkala Oy:ssä asiakkaan asema on paalutettu yksiselitteisesti. Yhtiö kertoo näkyvästi kotisivuillaan, että perheyrityksen tärkein arvo on olla vastuullinen ikkunanvalmistaja, eikä perheenjäsenten painavaa puhetta aiheesta ole syytä epäillä.

- Vastuullisuus on meille tosi tärkeä juttu. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että myymme asiakkaalle vain sellaista, mitä asiakas tarvitsee. Jos tulee reklamaatioita, ne hoidetaan nopeasti ja kunnolla. Teemme paremmista värkeistä parempaa laatua, eikä tekemisessä oikaista, vastuullisuutta pukevat sanoiksi toimitusjohtaja Kari Ruhkala ja perheyhtiön neljättä sukupolvea edustava Piia Ruhkala.

Asiakkaiden lisäksi vastuullisuus ulottuu yrityksen henkilöstöön. Uudet työntekijät perehdytetään huolellisesti koneisiin ja laitteisiin, jotta työn tekeminen on turvallista. Työterveyshuollon palvelut ovat kattavammat kuin mikä on lain määräämä minimi, ja työnantaja tukee esimerkiksi työntekijöidensä harrastuksia. Raaka-ainehankinnoissa HR-Ikkunat satsaa tuttuihin toimittajiin, mikä tuo jatkuvuutta ja luotettavuutta.

- Vastuullisuudesta puhutaan paljon, ja tänä päivänä sitä osataan yrityksiltä myös vaatia, Piia Ruhkala sanoo.

Arvo Sijoitusosuuskunta on ollut vauhdittamassa perheyrityksen kasvua yhdessä Kalajoen Osuuspankin kanssa rahoittamalla viisi vuotta sitten automatisoidun maalauslinjan hankintaa sekä siihen liittynyttä hallilaajennusta. Investoinnit ovat jatkuneet sen jälkeenkin.

- Polven päällä ei voi töitä tehdä. Vehkeiden pitää olla kunnossa, ettei jää toisten jalkoihin. Vanhoja koneitakaan ei hyljätä. Jos tarvitaan, meillä on edelleen käytössä esimerkiksi kyläsepän tekemä sirkkeli vuosimallia 1956, Kari Ruhkala kertoo.

Kilpailijoistaan Ruhkalat erottuvat ennen kaikkea laadulla ja palvelulla, kuten toimitusvarmuudella.

- Laatuun kannattaa panostaa, koska ikkunat ovat pitkäaikainen investointi, joka alkaa jo asennusvaiheesta. Kun ikkuna on huolellisesti valmistettu, se on myös helppo asentaa. Toki osa asiakkaista katsoo vain hintaa, mutta onneksi on heitäkin, jotka ovat valmiita maksamaan laadusta, Piia Ruhkala sanoo.

HR-Ikkunoita näkee rivi- ja omakotitalojen lisäksi muun muassa päiväkodeissa, huviloissa ja mökeissä. Isojen kohteiden massatuotannon sijasta Ruhkalat keskittyvät mieluummin räätälöintiä vaativiin ratkaisuihin. Erikoistuminen on paljolti seurausta alan markkinatilanteesta. Taustalla vaikuttaa liikatuotanto, joka painaa hintoja alaspäin.

- Meillä on paljon asiakkaita, jotka tarvitsevat erityisratkaisuja. Puu-alumiini-ikkunoiden ohella toinen erityisyys ovat puuikkunat, koska pystymme valmistamaan joustavasti ja kustannustehokkaasti hyvin lyhyitäkin sarjoja. Olemme tehneet vaikkapa 30x30-kokoisen tuuletusluukun kissan kulkemista varten, ja viimeksi eräälle asiakkaalle 30x40-suuruisen ikkunan, Piia Ruhkala kertoo esimerkkejä.

HR-Ikkunat omistaa tällä hetkellä serkukset Kari ja Ari Ruhkala, jotka ovat kolmannen sukupolven perheyrittäjiä. Neljäs sukupolvi on jo vahvasti mukana yrityksen toiminnassa: Piia Ruhkala toimistossa, Jenni Ruhkala tuotannossa ja toimistossa, Ville Ruhkala tuotannossa työnjohtajana, Juha Ruhkala tuotannossa sekä toimistossa it- ja ohjelmistoasioissa sekä Piian puoliso Sami Mölsä myynnin tehtävissä.

- Yläasteiässä varmaan kaikki olemme vuorollamme vannoneet, ettemme tule perheen yritykseen töihin, mutta tässä sitä ollaan, Ville Ruhkala nauraa.

- Ehkä se on tietty kunnia ja ylpeys, joiden takia haluaa seurata edellisten sukupolvien jalanjälkiä. Ja onhan tässä väistämättä kasvanut yrittäjyyteen ja ikkunoiden tekemiseen, Ville ja Piia jatkavat.

Taustalla Kari Ruhkala nyökkää tyytyväisenä ja vahvistaa, että sukupolvenvaihdos on suunnitteilla. Seuraavan sukupolven on aika antaa kasvot perinteikkäälle perheyritykselle.

Fakta

YRITYS HR-Ikkunat Ruhkala Oy

KOTIPAIKKA Kalajoki

TOIMIALA Puusepänteollisuus

LIIKEVAIHTO 3,4 milj.

HENKILÖSTÖ 26

OMISTUS serkukset Kari ja Ari Ruhkala

 

 

 

 

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle