Inderesin yhtiöpäivitys Arvosta on julkaistu
29.12.2022

Inderesin yhtiöpäivitys Arvosta on julkaistu

Riippumaton analyysitalo Inderesin yhtiöpäivitys Arvosta julkaistiin 22.12.2022. Raportti kokonaisuudessaan on luettavissa tämän linkin kautta Yhteenveto päivityksestä on luettavissa alta.

Irtaantuminen Keliberistä piti käyvän arvon kasvussa

Olemme päivittäneet näkemyksemme Arvo Sijoitusosuuskunnan osuuden käyvästä arvosta. Päivitetyn arviomme mukaan Arvon osuuden käypä arvo on tällä hetkellä 1 358 euroa/osuus (aik. 1 336 euroa). Osien summan niukasti positiiviseen kehitykseen vaikutti etenkin erinomainen irtaantuminen Keliberistä. Puolestaan heikentyneiden talousnäkymien perusteella tarkastimme listaamattomien osakesijoitusten ennusteita alaspäin. Käyvän arvon määrityksemme ei sisällä kuitenkaan likviditeettipreemiota eikä sijoitusyhtiöiltä tavallisesti vaadittavaa sijoitusyhtiöalennusta, mitkä suosittelemme huomioimaan myös Arvon tapauksessa.

Vuonna 2022 kaksi onnistunutta irtaantumista, Arvo tavoittelee First North -listautumista

Arvo Sijoitusosuuskunnan H1’23 eteni varsin mallikkaasti. Konsernin tulos nousi 4,3 MEUR:oon (H1’21: 3,7 MEUR) etenkin onnistuneen Skarta-irtaantumisen myötä, mistä kaudelle kohdistui 3,9 MEUR:n myyntivoitto. Lisäksi Arvo sai korkotuottoja alueellisista ja valtakunnallisista sijoituksistaan. Puolestaan keväällä nopeasti heikentyneen markkinaympäristön myötä osuuskunnan mukaan sen finanssisijoitukset laskivat noin kokonaismarkkinan mukaisesti, eikä finanssisalkusta saatu näin tuottoja H1:lle. Raportin yhteydessä Arvo kertoi myös päättäneensä käynnistää prosessin tavoitteenaan listautua Helsingin pörssin First North-listalle H1’23:n aikana. Katsauskauden jälkeen osuuskunta kertoi myyneensä Keliber-sijoituksensa 11,5 MEUR:lla, josta se kirjaa peräti 8,7 MEUR:n myyntivoiton. Käsittääksemme listaamattomien lainasalkun tilanne on pysynyt yleisesti jokseenkin samana kuin laajan raportin yhteydessä.

Heikentyneiden näkymien myötä listaamattomien yhtiöiden ennusteissa painetta alaspäin

Tarkistimme listaamattomien yhtiöiden ennusteita alaspäin käymiemme keskustelujen ja yleisesti heikentyneen markkinatilanteen myötä, mutta ennustemuutokset jäivät valtaosin melko vähäisiksi. Suurimmat muutokset teimme Leden Groupin kasvuennusteiden osalta, sillä käsittääksemme yhtiön näkymiin vaikuttaa huomattavasti viilentyneet rakentamisen näkymät. Yhtiöiden hyväksyttäviin arvostuksiin emme sen sijaan tehneet muutoksia. Tulemme tarkentamaan ennusteitamme jälleen tarkemmin keväällä, kun yhtiöiden tilinpäätöstiedot ovat saatavilla. Listaamattomien yhtiöiden lainasalkun osalta tarkkailun alla on edelleen Arvon suurin vvk-sijoitus Sikla, jolle viime vuodet ovat olleet vaikeita. Nyt lisähaasteita yhtiölle aiheuttaa arviomme mukaan voimakkaasti heikentyneet rakentamisen näkymät. Pidämme yhtiön arvostuksen toistaiseksi ennallaan, mutta tarkennamme näkemystämme keväällä tilinpäätöstietojen yhteydessä.

Osien summa nousi 111 MEUR:oon erinomaisen Keliber-irtaantumisen myötä

Päivitimme myös muut osien summa -laskelmamme parametrit, jonka myötä Arvon käypä arvo ennen sijoitusyhtiöalennusta ja likviditeettipreemiota nousi 111 MEUR:oon (aik. 110 MEUR) tai 1 358 euroon osuudelta (aik. 1 336 euroa/osuus). Käyvän arvon nousun taustalla oli etenkin erinomainen irtaantuminen Keliberistä. Sen sijaan nousua kavensi arvioimamme listaamattomien osakesijoitusten arvot, kun taas finanssisijoitusten arvo pysyi käytännössä ennallaan. Vastatuulta arvonkehitykselle tuli myös valtakunnallisen salkun Partnera-sijoituksen kurssilaskusta. Sijoittajan on hyvä huomioida omassa arvioinnissaan, että Arvon osuudelle ei ole toistaiseksi kauppapaikkaa, mikä vaikuttaa osuuden likviditeettiin selvästi heikentävästi. Nykyisten suunnitelmien pohjalta tähän on kuitenkin luvassa tehostumista vuoden 2023 aikana.

Inderes 12 22

 

 

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle