Insinööriosaamisella maailmanmarkkinoille

Insinööriosaamisella maailmanmarkkinoille

30.12.2019

Suomalainen insinööriosaaminen on maailmalla kovaa valuuttaa. Kauhajokinen Pesmel vie insinööritaidon helmiä globaalisti merkittäville markkina-alueille Kiinaan, Intiaan ja Pohjois-Amerikkaan sekä Eurooppaan. Se on mahdollista, kun asenne on kohdallaan ja salkusta löytyy asiakkaan tarpeeseen räätälöityjä ratkaisuja.

Pesmel3

Kyllä siinä pitää olla jotain annettavaa, jotta saa jalansijaa esimerkiksi Intian markkinoilla. Pesmel vastaa tänä ja ensi vuonna 5 prosentista Suomen Intian viennistä. Keskimäärin viennin osuus on 85-90 prosenttia suurimman osan viennistä suuntautuessa EU:n ulkopuolelle, sanoo Pesmel Oy:n toimitusjohtaja Tony Leikas.

Pesmelin esittelymateriaaleissa esiintyy englanninkielinen slogan Material Flow How. Se kertoo yhtiön osaamisen liittyvän älykkäisiin ja tehokkaisiin materiaalivirtoihin. Käytännössä Pesmel suunnittelee ja valmistaa kuljetin-, varasto- sekä pakkausjärjestelmiä paperi- ja metalliteollisuudelle, ja uusimpana toimialana rengasteollisuudelle. Rengasteollisuuteen markkinoita avaa Pesmelin patentoima automaattinen varastointi- ja lähetysjärjestelmä.

Merkittäviä asiakkuuksia löytyy kotimaastakin.

- Pesmel on hyvä kaikessa, mikä on raskasta tai vaikeasti käsiteltävää, ja teemme asiat automaattisemmin kuin kukaan muu maailmalla. Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaalle toimitimme automatisoidun sellun jakelukeskuksen, jonka kautta tehtaalta lähtee satamaan 1 408 tonnia sellua kolmessa tunnissa meidän kehittämällä ratkaisulla, Leikas kertoo esimerkin.

Pesmelin kehittämässä konseptissa yhtiö suunnittelee asiakkaalle ratkaisun, valmistaa avainlaitteet ja avainkomponentit, hoitaa asennuksen sekä käyttöönoton ja tarjoaa tarvittaessa myös ylläpitopalvelun.

Yhtiöllä on Suomessa 150 työntekijää, joista yli 80 työskentelee suunnittelussa Kauhajoella ja Seinäjoella. Virossa Pesmelillä on konepaja, ja kokoonpanoa tehdään myös Kauhajoella, koska projekteissa tarvitaan paljon uusien ratkaisujen testausta.

- Se mikä meidät erottaa kilpailijoista globaalisti, on ICT:n integroiminen ratkaisuihin, eli olemme tuoneet digitalisaation aivan uudella tavalla osaksi kokonaisratkaisua, Tony Leikas sanoo.

Pesmelin kilpailukyky nojaa hänen mukaansa innovatiiviseen insinöörityöhön, minkä ansiosta automatiikka ja suorituskyky menevät eri tuotealueissa kilpailijoita pidemmälle.

- Olemme lisäksi hyvin joustavia. Modernien työkalujen avulla pystymme kehittämään asiakkaan ratkaisua vaikkapa tämän silmien alla neuvottelupöydän ääressä. Se auttaa löytämään optimaalisen investoinnin, mikä tarkoittaa asiakkaalle myös kustannushyötyjä.

Kansainvälisillä markkinoilla Pesmel toimii suoraan asiakkaiden kanssa, markkinoi ja rakentaa omat verkostonsa.

- Menestyminen vaatii pitkäjänteistä myyntityötä, mutta sinänsä kansainvälisyydessä ei ole meille mitään erityistä, koska asiantuntijaosaaminen on kuitenkin se kova ydin. Ulkomailla kyllä pärjää, kun luottaa maalaisjärkeen, osaa sopivasti kieltä, pitää mielen avoimena ja elää maassa maan tavalla, Leikas toteaa.

Projektiliiketoiminnassa kyyti ei kuitenkaan ole tasaista, ja Pesmelkin on joutunut tarkistamaan liiketoimintasuunnitelmaansa. Arvo Sijoitusosuuskunta on vauhdittanut kasvua pääomarakennetta vahvistamalla sekä tarjoamalla niin sanottua siltarahoitusta.

- Meidän kuluista 80 prosenttia syntyy koneiden ja laitteiden valmistuksesta ennen niiden lähettämistä, eli projektin kassavirta on tuossa vaiheessa negatiivinen, toimitusjohtaja selvittää siltarahoituksen käyttötarkoitusta.

Hän odottaa paljon Pesmelin kolmanneksi tukijalaksi luodulta rengasteollisuuden TransTire-konseptilta.

- Meidän liikevaihto on tänä vuonna 55 miljoonaa euroa ja tarkoitus on, että vuonna 2025 rikomme 100 miljoonan euron rajan. Meillä on päämarkkina-alueilla valtavasti potentiaalia suhteessa Pesmelin tunnettuuteen. Kun siihen yhdistetään tuotekehityksemme kyky luoda uusia innovaatioita ja raaka myyntityö, kasvutavoitteet lepäävät tukevalla pohjalla, Leikas sanoo.

Pesmelin TransTire-ratkaisuun voit tutustua YouTubessa kirjoittamalla hakukenttään "Pesmel TransTire"

 

KUKA?

Tony Leikas kukaNIMI Tony Leikas
IKÄ 45 vuotta
TYÖ Pesmel Oy:n toimitusjohtaja
KOULUTUS Vaasan teknillinen oppilaitos, kone-automaatiolinja
HARRASTUKSET Maanviljely, laskettelu

 

FAKTA

YHTIÖ Pesmel Oy
KOTIPAIKKA Kauhajoki
TOIMIALA Teollisuusautomaatio ja koneenrakennus
LIIKEVAIHTO 55 miljoonaa euroa
HENKILÖSTÖ 150 työntekijää Suomessa, tytäryhtiöissä 100 työntekijää
TYTÄRYHTIÖT Viro, Intia, USA, Kiina ja Taiwan
OMISTUS Helmet Capitalin kokoama sijoittajaryhmä, perustajat ja toimiva johto

 

Pesmel pnnkuvaPesmel on hyvä kaikessa, mikä on raskasta tai vaikeasti käsiteltävää, toimitusjohtaja Tony Leikas sanoo.

Pesmel vinkki- Viime vuoden hyvä tarjouskanta on nyt realisoitunut tilauskannassa, Pesmelin toimitusjohtaja Tony Leikas (oik.) ja talousjohtaja Ari Vainionpää iloitsevat.

 

Teksti: Jorma Uusitalo
Kuvat: Esa Melametsä

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle