Jäsenhaastattelussa Tuomas Hirvonen - sijoittaja tunnistaa ihmiset tulosten takana
04.01.2024

Jäsenhaastattelussa Tuomas Hirvonen - sijoittaja tunnistaa ihmiset tulosten takana

Raahelaislähtöisellä sijoittajalla ja yrittäjällä Tuomas Hirvosella on vuosikymmenien kokemus teollisuudesta, rahoitusmarkkinoista ja pääomasijoittamisesta. Lukemattomat yhtiöt läpivalaisseena ja itsekin yritysten operatiivisessa johdossa toimineena Hirvonen sanoo oppineensa, että yritys voi selvitä hyvinkin vaikeista tilanteista, jos sillä on avainpaikoilla oikeanlaiset ihmiset. Numeroilla on merkitystä, mutta niin on ihmisilläkin. Toimiva tiimi asettuu kaiken yritys- ja sijoitustoiminnan keskiöön.

- On pörssiyhtiöitä ja listaamattomia yrityksiä, joiden liiketoimintaympäristöissä vaikuttaa erilaisia trendejä ja syklejä, mutta ketkä niitä yhtiöitä vetävät? Sijoittajan roolissakin olen huomannut, että jos ihmiset mätsäävät keskenään, siitä seuraa yleensä hyvää, Tuomas Hirvonen sanoo.

- Tässä omassa matkassani hienoa on se, että saan tutustua mielenkiintoisiin ihmisiin. Kun miettii erilaisia hankkeita ja yhtiöitä, joissa olen ollut mukana, kyllä ne ovat ihmiset, jotka jälkeenpäin jäävät parhaiten mieleen. Totta kai menestykselläkin on osuutensa, mutta se ei ehkä ole se tärkein asia.

Arvo Sijoitusosuuskunnan toimintaa Hirvonen kertoo seuranneensa pitkään.

- Vuodet ovat osoittaneet, että Arvo on alueellaan merkittävä mahdollistaja ja hengenluoja. Sijoittajana saan Arvon kautta hajautusta omille varoilleni, ja olen myös oppinut tuntemaan Arvon avainhenkilöt. Luotan heihin, koska olen nähnyt läheltä, miten he tiiminä työskentelevät.

Raahen Junnilanmäellä yliopistoikään varttunut nuorukainen tuskin tuossa vaiheessa aavisti, kuinka monipuolinen sijoittaja- ja yrittäjäura hänellä olisi edessään. Hirvonen sanoo saaneensa kotoa hyvät eväät elämälleen.

- Isäni teki Rautaruukilla kansainvälisiä töitä, ja sitäkin kautta kuuli ja näki maailmaa vähän isommin. Äitini oli aktiivinen kunnallispolitiikassa, mikä puolestaan auttoi ymmärtämään laajemmin kuntien ja kaupunkien elämää.

- Raahesta minulle on jäänyt tosi hyvät fiilikset. Merenrantakaupungissa kun asuttiin, siellä tottui tuuleen ja tuiverrukseen. Melkein aina pyöräilimme kouluun vastatuulessa, ja vastatuuli puhalsi kotimatkallakin, hän nauraa.

Lapsuus- ja nuoruusvuosien Raahe näyttäytyy Hirvoselle tänä päivänä virkeänä paikkakuntana, jossa taustoiltaan erilaiset ihmiset elivät arkea yhdessä. Urheilusta kiinnostuneelle lajikirjo oli laaja, ja pääkaupunkiseutuun verrattuna liikkuminen ja monet käytännön asiat hoituivat helposti.

- Raahessa on aina mukava käydä. Kesällä ollaan paljon perheen mökillä saaressa, jonne haetaan kalat Lapaluodon kalakaupasta. Välillä mennään pelaamaan golfia Siikajoelle tai padelia Raahen uuteen halliin. Pattijoen Urheilijoiden peleissä on mukava tunnelma ja samoin Raahen Rantajatsit on hieno kesäinen tapahtuma.

Työura Tuomas Hirvosella alkoi Rautaruukilla. Polku yhtiön palvelukseen oli luonteva, olihan Hirvosen isän lisäksi ukki ansainnut elantonsa Rautaruukin hommissa Otanmäessä.

- Ensin olin Rautaruukilla kesätöissä. Opiskelin Oulun yliopistossa materiaalitekniikkaa, ja valmistuttuani diplomi-insinööriksi siirryin 90-luvun puolivälissä Rautaruukille Hämeenlinnaan. Siellä innostuin katsomaan yrityselämää toiseltakin kantilta, suoritin MBA-tutkinnon ja satuin pääsemään pörssianalyytikoksi pankkiiriliikkeeseen. Se oli hyppy tuntemattomaan, ja kiivastahtisessa työssä eteen tuli paljon uutta. Aluksi analysoin konepaja- ja perusmetalliyhtiöitä, ja vähitellen muitakin. Siinä näki niin finanssi- ja rahoituspuolta kuin sijoittajamaailmaa. Muutaman vuoden kuluttua Hirvonen siirtyi pääomasijoitusyhtiöön ja siellä tehtävään, jonka hoitamista auttoi aiemmin kertynyt sijoitus- ja rahoitusosaaminen.

- Yrittäjäksi ryhdyin 2008. Jatkoin pääomasijoittamista keräämällä tuttujeni kanssa sijoittajaryhmiä, jotka sijoittivat yrityksiin tai ostivat niitä jopa kokonaan. Noilta ajoilta on peräisin pitkäaikaisin sijoituskohteeni; viinejä maahantuova Winestate Oy, jonka hallituksen puheenjohtajana toimin edelleen.

Yksi mielenkiintoinen yhtiö, jossa Hirvonen on ollut mukana, on Arvo Sijoitusosuuskunnan jäsenillekin tuttu Suomen Maastorakentajat, joka myöhemmin tunnettiin nimellä Skarta Group. Skarta puolestaan hankki omistukseensa ruotsalaisen NYAB-konsernin, ja Skarta Group sekä NYAB Group yhdistyivät maaliskuussa 2022.

- Tulin Maastorakentajien hallituksen puheenjohtajaksi yhtiön ollessa käänneyhtiö. Arvo lähti vauhdittamaan yhtiön kasvua, ja kun Maastorakentajien kurssi saatiin oikaistua, ryhdyimme miettimään pörssipolun mahdollisuutta, joka toteutuikin vuonna 2021. Kesäkuusta 2021 Hirvonen toimi sovitusti vajaan vuoden myös Skarta Groupin toimitusjohtajana ylimenokauden ajan.

- Noita vuosia voi verrata purjehdukseen, jossa yhden päivän aikana voi tapahtua vaikka mitä yllättävää kelien muuttuessa. Maastorakentajissakin tarvittiin tiimi, jossa jokainen osaa asiansa sekä kippari tekemään viime kädessä päätökset. Tunteet vaihtelivat laidasta laitaan, mutta maaliin pääsy palkitsi. Nykyinen NYAB Oyj on paljon enemmän, kuin kukaan uskalsi edes odottaa 4–5 vuotta sitten.

Sijoittajana Tuomas Hirvonen sanoo sijoittaneensa ehkä vastoin rahoitusteorioitakin pääasiassa hankkeisiin, joissa hän on itse mukana.
- Nyt kun minulla on paremmin aikaa miettiä sijoituksiani tarkemmin, yritän hajauttaa aikaisempaa enemmän. Startup-yrityksissä en kuitenkaan ole juuri mukana, koska ne ovat aika työläitä ja niihin on omat ammattilaisensa.

Vapaa-ajastaan Hirvonen nauttii toimittajavaimonsa kanssa muun muassa golfaamalla ja matkailemalla.
- Viinien maahantuonti on todella mielenkiintoinen ala, ja siihen pystyn yhdistämään myös matkailua mielenkiintoisiin paikkoihin. Winestate Oy itsessään on upea kasvutarina, ja viinintuottajat maailmalla ovat usein perheyhtiöitä. Saksassa vierailin tilalla, jossa viiniä tuotti jo 15. sukupolvi. Ne ovat kokemuksia, joissa tapaa uusia ihmisiä ja joissa perinteet ovat vahvasti läsnä.

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle