Kärppänä kaukalossa

Kärppänä kaukalossa

12.12.2019

Jari Pirinen3Jari Pirinen jakamassa liigaottelun erätauolla palkintoja Kärppä-junioreille. Mukana punaisessa takissaan myös Piristen Pinja-tytär.

 

Arvo Sijoitusosuuskunnan työt ovat pitäneet toimitusjohtaja Jari Pirisen kiireisenä koko päivän. Illaksi on ehdittävä vielä Kärppien edustustehtäviin Oulun Energia-Areenalle Raksilaan. Edustusjoukkueen SM-liigaottelun erätauolla Pirinen kävelee joukkoineen jäälle palkitsemaan menestyneitä Kärppä-junioreita.

”Leipää ja sirkushuveja” on tuttu lausahdus Rooman keisareiden ajoilta. Jari Pirisen kalenterimerkintöjä silmäilemällä tulisi todennäköisesti siihen lopputulokseen, että keisareiden aikakaudelta tuttujen teemojen ympärillä pyörii Arvo Sijoitusosuuskunnan uuden toimitusjohtajankin arki.

Palkkatyössään Pirinen nimittäin tekee parhaansa auttaakseen yrityksiä kasvamaan ja tuottaakseen taloudellista hyvää osuuskunnan jäsenille. Vapaa-ajasta ison osan haukkaa Oulun Kärpät, jonka tarjoamasta sirkushuvista puoli Suomea on tottunut nauttimaan.

Jari Pirinen toimii Oulun Kärpät Oy:n hallituksen varapuheenjohtajana sekä Kärppä-Säätiön hallituksen jäsenenä. Illan ottelun alkuun on vielä tunti aikaa, mutta Raksilassa Pirisen seurassa aika ei käy pitkäksi. Vähintään joka toisella vastaantulijalla on jotain sanottavaa Kärppä-päättäjälle.

Tuttuja riittää niin sanotuista kansan syvistä riveistä kuin julkisuudesta tutuista päättäjistä. Eittämättä Pirinen tulee toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa ja hallitsee verkostoitumisen jalon taidon. Ei lainkaan huono ominaisuus myöskään nykyisessä työtehtävässä Arvo Sijoitusosuuskunnassa.

Kärppien liigaillasta on tässä vaiheessa syytä palata viime kevääseen. Kuukausiin, jolloin osuuskunnalle haettiin uutta toimitusjohtajaa. Mikä sai Pirisen siirtymään osuuskunnan leipiin, ja millainen työhistoria hänellä on takanaan?

- Ympyrä sulkeutui viime keväänä, sillä ensimmäinen työnantajani oli Pohjolan Osuuspankki, osuuskunta sekin. Sieltä siirryin silloiseen Keraan ja nykyiseen Finnveraan, jossa vietin yli 20 vuotta. Finnverassa puhuin paljon yrittäjyydestä ja aloin itsekin miettiä, voisiko se olla minulle vaihtoehto. Lopulta päätin lähteä yrittäjänä mukaan maailman kuudenneksi suurimman tilintarkastus- ja neuvonantajayhteisön RSM:n toimintaan, Pirinen selvittää aikaisempia tehtäviään.

Mutta miksi mies haluaa pysyä edelleen Pohjois-Pohjanmaalla? Kokeneelle varatuomarille ja talousasiantuntijalle olisi varmasti ollut työmahdollisuuksia pääkaupunkiseudultakin. Pirinen myöntää, että etelästä oli töitä tarjolla, mutta vastauksensa kysymykseen hän muotoilee aineksista, joissa yhdistyvät elämisen laatu, arvopohja ja nykyisen työn tarjoamat mahdollisuudet tehdä asioita, jotka vaikuttavat ihmisten elämään.

- Perheen kanssa on ollut koko ajan se ajatus, että elämisen laatu on meille niin tärkeä asia, ettei pohjoisesta Suomesta kannata lähteä minnekään. Juuret ovat täällä, Pirinen perustelee ja nauraa, että hänen ratkaisujaan on myös ihmetelty.

- Jotkut pitivät minua tyhmänrohkeana lähtiessäni Finnverasta yrittäjäksi tilanteessa, jossa sain hoitaa merkittäviä tehtäviä, ja englanninkielisessä käyntikortissani luki ”Vice President”. Kun nyt jätin RSM:n siirtyäkseni Arvoon minulta kysyttiin, miksi lähden toisen leipiin ja luovun yrittäjän vapaudesta.

Viimeaikaiset työpaikan vaihtoa koskeneet kommentit esimerkiksi pääomasijoittajien taholta ovat toisaalta osoittaneet Piriselle, että Arvo Sijoitusosuuskunta on suomalaisissa rahoituspiireissä tunnetumpi kuin paikallisesti usein ajatellaan.

Jos Arvo Sijoitusosuuskunta on toimitusjohtajansa sanoin liima, joka sijoittajana kokoaa yrityksen tarvitseman rahoituskokonaisuuden, arvot ovat se liima, joka yhdistää Jari Pirisen, Oulun Kärpät ja Arvo Sijoitusosuuskunnan.

- Arvo ja Kärpät ovat vanhoja organisaatioita, joilla on samankaltainen arvopohja, ja molemmat tekevät pitkäjänteistä työtä oman alueensa hyväksi. Sekä osuuskunnassa että Kärpissä jokainen ihminen ymmärtää olevansa vuorollaan viestikapulan kantaja seuraavalle sukupolvelle, eli organisaatio on yksittäistä ihmistä suurempi. Mutta se voi olla sitä ainoastaan silloin, kun arvopohja on sellainen, johon ihmiset ja sidosryhmät samaistuvat.

Kun Pirinen puntaroi keväällä hakeako vai eikö hakea uuteen tehtävään, lopulliseen päätökseen vaikutti merkittävästi se käytännön työ, jota Arvo Sijoitusosuuskunta tekee alueensa elinvoiman hyväksi.

- Paikalliset yritykset, joissa Arvo on mukana, työllistävät yli 1 200 ihmistä. Koska suurin osa on teollisia työpaikkoja, niiden kerrannaisvaikutus työllisyyteen on iso. Tämän lisäksi osuuskunta on ollut vahvistamassa alueensa palvelualaa kauppakeskus- ja palvelutalohankkeissa. Kaikesta tästä osuuskunnan jäsenten kannattaa olla ylpeä.

Välittäminen omasta alueesta näkyy siinäkin, että Arvon tarjoamat ehdot ovat erilaiset oman alueen yrityksille verrattuna valtakunnallisiin sijoituksiin.

- Valtakunnallisissa sijoituksissa haemme isompia tuottoja sekä nopeampia irtaantumisia, ja rima on muutenkin korkeammalla. Alueemme yritysten matkassa olemme tarvittaessa valmiita kulkemaan hyvinkin pitkän ajan.

Toki parannettavaakin toimitusjohtaja löytää.

- Pyrimme kehittämään osuuksien kauppapaikkaa. Nyt meillä on vain yksi kauppapaikka, mutta haemme vaihtoehtoja ostamisen ja myymisen helpottamiseksi. Hinnoittelun haluamme luonnollisesti kehittyvän niin, että jäsenistö saa osuuskoron lisäksi hyötyä arvon kasvamisesta, mutta se on toki pitkä tie.

Kärppien liigaottelussa alkaa toinen erä. Jari Pirinen on kavunnut takaisin yleisökatsomoon, missä Kärppä-päättäjät seuraavat pelejä VIP-aitioiden sijasta. Myös nyt mukana on Piristen Pinja-tytär, joka isänsä tavoin valitsi juniorina lajikseen jalkapallon.

- Satu-puoliso johtaa yksityisomistuksessa olevaa kiinteistösijoitusyhtiötä ja tekee pitkä-
jänteisesti väitöskirjaa kauppatieteistä. Vapaa-aika kuluu paljolti jäähallilla ja jalkapallokentän laidalla. Urheilu ja liikunta ovat hyvä tapa naulata ajatukset pois työasioista, Pirinen sanoo.

 

Jari aukeamaJari ja Pinja Pirinen ovat tuttu kaksikko Kärppien kotiotteluissa.

 

Kärppä-säätiö on vahva tukija

Pohjoissuomalaisesta jääkiekosta ei voi puhua mainitsematta Kärppä-säätiötä. Se on jakanut avustuksina yli 700 000 euroa jääkiekon kehittämiseen alueellaan. Säätiö on ollut mukana jäähallihankkeissa, rahoittanut seurojen valmentajakoulutusta sekä lahjoittanut varusteita. Pari vuotta sitten säätiö lahjoitti kaikille seuroille tuhansien eurojen arvoiset teroituskoneet.

Yhden Kärppä-kirjan mukaan juuri Jari Pirinen ehdotti säätiön perustamista. Osakeannissa Oulun Kärpät Oy:hyn tuli yli 300 osakasta, mutta osakkeista säätiö omistaa edelleen 80 prosenttia. Osakeyhtiön hallituksen valitsee säätiö, joka täydentää itseään. Tämä varmistaa, ettei yhtiötä voi käytännössä vallata.

 

Jari Pirinen kuka

NIMI Jari Pirinen
IKÄ 58
TYÖ Arvo Sijoitusosuuskunnan toimitusjohtaja
KOULUTUS OTK, varatuomari, eMBA
MOTTO ”Kaikki on hyvin epävarmaa, ja juuri se tekee minut levolliseksi” on jäänyt mieleen Muumeista, joita luettiin ja katsottiin tyttäremme ollessa pieni

Teksti: Jorma Uusitalo
Kuvat: Esa Melametsä

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle