Maastorakentaja Kalajoelta
23.12.2019

Maastorakentaja Kalajoelta

Jukka Juola, Suomen Maastorakentajien hallituksen puheenjohtaja, selaa kahvikupin äärellä päivän uutisvirtaa kännykästään. Ykkösuutisena on Googlen ilmoitus mittavasta investoinnista suomalaiseen tuulivoimaan. Tieto saa hymyn karehtimaan Juolan kasvoilla, sillä tuulivoimassa ja muussa uusiutuvassa energiassa sekä puhtaassa vedessä on myös Maastorakentajien tulevaisuus.

Jukka Juolan yhdeksi vahvuudeksi on sanottu taito aistia tulevaisuuden valtavirtoja, ja kyky laittaa liikkeelle uutta tekemistä havaintojensa perusteella. Monessa liemessä keitetyn yrittäjän tulevaisuusajatteluun ovat vaikuttaneet viime aikoina myös hyvin inhimilliset tekijät. 

- Tyttäreni Helmi kysyi minulta vuosi sitten ilmastonmuutoksesta huolestuneena nuorena, milloin isä sinä muutat bisneksesi sellaiseksi, että sinun lapsenlapset voivat elää tällä maapallolla. Se pysäytti, Juola myöntää.

Haastattelupäivän aamuna hän pistäytyi Kalajoen vesitornin rakennustyömaalla. Siellä Juola kiipesi rakennustelineitä yläilmoihin kurkistaakseen tornin sisälle. Ylhäällä ollessaan hän laski maisemassa siintäneiden tuulimyllyjen määrän.

- Myllyjä oli yhteensä 107 kappaletta. Kalajoki tuottaa tänä päivänä uusiutuvaa energiaa nelinkertaisesti kulutukseensa nähden. Maastorakentajat on rakentanut tuulivoimalaitosten perustuksia tähän mennessä jo lähes 300 megawatin edestä. Keski-Eurooppa alkaa olla täynnä tuulivoimaa, mutta Suomeen ja Ruotsiin sitä tulee vahvasti lisää.

Maastorakentajien tulevaisuus on siis läheisesti yhteydessä kestävää kehitystä tukevaan liiketoimintaan. Energiarakentamisen ja puhtaan veden lisäksi teollisuusrakentaminen ja vaativa betonirakentaminen ovat alueita, joissa yli 30-vuotiaalla yhtiöllä on merkittävää osaamista.

Juola muistuttaa, että Suomessa on käynnistymässä isoja teollisuusinvestointeja. Ruotsissa Maastorakentajilla toimii Skarta-niminen tytäryhtiö, jolla puolestaan on tukeva jalansija varsinkin Pohjois-Ruotsin malmikentillä.

Jukka Juolan vuosikymmeniin yrittäjänä mahtuu melkeinpä kaikkea sitä, mitä yrittäjyyteen tavataan yhdistää. Rakennusmestariksi ja insinööriksi opiskelleen kalajokisen tielle on mahtunut auringonpaistetta, pilvipoutaa ja myrskyä.

- Vesi- ja ympäristörakentaminen ovat kulkeneet mukana alusta saakka, sillä oma yrittäjäurani alkoi Pohjolan Vesi ja Ympäristö Ky:n perustamisesta 1991.

Andament-yhtiö näki päivänvalon 1993. Samoihin aikoihin lyötiin alkutahdit tulossa olevalle kasvutarinalle.

- Me olemme tehneet yrityksemme alkupääoman jyrsimällä teitä. Kesät urakoimme ympäripyöreitä päiviä ja talvet huolsimme koneita, kunnes tietyömailla ryhdyttiin työskentelemään ympärivuotisesti. Minulle tuli työnteossa seinä vastaan 1997. Kolmelta yöllä oli liian aikaista mennä nukkumaan ja viideltä aamulla liian myöhäistä nousta töihin. Itse en loppuun palamista huomannut, vaan omaisten piti tulla hakemaan mies kotiin Imatralla olleelta työmaalta.

Andament kasvoi orgaanisesti liikevaihdoltaan noin 30 miljoonan euron yritykseksi, ja lopulta 100 miljoonaan euroon yritysostojen vauhdittamana.

- Kuulin kerran, ettei ole kovin paljon yritysjohtajia, jotka ovat olleet johtamassa yrityksen kasvun nollasta sataan tai sadasta miljardiin. Tuntuu tosi hyvältä kuulua ensin mainittuihin. Yritysostojen aikana eräs liiketuttavani myös sanoi, että vielä tulee Jukka päivä, jolloin keräämiäsi yhtiöitä yhdistetään. Silloin en ennustusta uskonut, mutta nyt sitä sitten tehdään, Juola naurahtaa ja viittaa meneillään olevaan liiketoimintojen karsimiseen ja keskittämiseen Suomen Maastorakentajiin.

Yksi vakava takaisku oli Morenian konkurssi valtio-omisteisen Metsähallituksen kanssa käydyn pitkän riidan päätteeksi. Lisäksi perheyhtiöillä on perinteisesti omat sisäiset vahvuutensa ja heikkoutensa.

- Siirryin sivuun operatiivisesta toiminnasta 2017, ja taloon palkattiin ykköspaikoille ulkopuolisia johtajia. Nyt voi todeta, etteivät kaikki valinnat onnistuneet. Se oli tervetullut muistutus kuolevaisuudesta ja opetti, kuinka tärkeä on varmistua ihmisten osaamisesta ja sopivuudesta, ennen kuin heitä istutetaan merkittäville paikoille.

Syksyllä 2019 Jukka Juola on taas vahvasti kiinni yhtiön ruorissa kapteenin lakki päässään.

- Olen tosi tyytyväinen, että saimme Arvo Sijoitusosuuskunnan mukaan Maastorakentajien kasvurahoitukseen. Olin miettinyt sopivaa kumppania jo pitkään, ja Kati Peltomaalle ajatuksistani matkan varrella kertonut. Arvostan korkealle Arvon osaamisen sekä kontaktit ja uskon, että Pohjois-Suomessa yhteistyötä tekemällä saamme aikaan hyviä tuloksia.

- Maastorakentajilla on nyt erittäin ammattitaitoinen ja luotettava henkilökunta, ja yhtiön tarjoamalle erikoisosaamiselle runsaasti kysyntää Suomessa ja Ruotsissa. Tästä tulee hyvä juttu, Juola sanoo.

 

Sielu lepää Ulkokallassa

- Enimmillään tuuli on puhaltanut 28 metriä sekunnissa, kun olemme olleet saaressa. Silloin kiristettiin venettä laiturissa ja ihailtiin, miten aallot löivät yhteen ja vesipatsaat nousivat 10 metrin korkeuteen. Kaksi vuorokautta pidimme tuulta ja kuuntelimme luonnon uskomatonta voimaa. Myrskyn laannuttua seuraava aamu hämmensi, sillä yhtäkkiä luonto oli täysin hiljainen, Jukka Juola muistelee Ulkokallan saarella ylläpitämänsä majakanvartijan talon edustalla.

Ulkokalla ja viereinen Maakalla ovat samaa itsehallintoaluetta. Ruotsin kuningas Aadolf Fredrik sääti vuonna 1771 Hamina-ordningin, jolla saarten muodostaman Kallankarien hallinto siirtyi kalastajille ja edelleen vuosittain kokoontuvalle karikokoukselle.

- Kahden vuoden päästä itsehallinto täyttää 250 vuotta. Saarelaisten kanssa olemme jo puhuneet juhlista ja niitä kovasti odotamme, Juola kertoo ja sanoo Ulkokallalla olevan hänelle luontoihmisenä aivan erityinen sijansa.

- Edesmennyt isäni kannusti aina kokeilemaan uutta, ja niin hän kannusti silloinkin, pari viikkoa ennen poismenoaan, kun päätimme hankkia tämän paikan. Minua Ulkokalla on auttanut pitämään mielen ja myös parisuhteen kunnossa, sillä enimmillään 180 päivää vuodessa tien päällä olivat parisuhteelle haastavia.

Saariyhteisössä kiehtoo luonnon lisäksi yhteisöllisyys.

- Ulkokallassa ihminen saa vielä kokea vanhoista kyläyhteisöistä tuttua yhteenkuuluvaisuuden ja toisista huolehtimisen tunnetta. Olen ajatellut majakanvartioiden talon säätiöimistä, jotta 10 sukupolven kuluttua ihmiset voivat ihmetellä, ketkä tämän ovat aikanaan hankkineet, Jukka Juola hymyilee.

Purjehtimalla Maakallaan

Maakallaan pääsee kesäisin vaikkapa purjehtimalla Kaljaasi Ansiolla. Lisätietoa Ansion purjehduksista osoitteessa www.plassi.fi

 

KUKA?

Suomen Maastorakentajat Jukka.Juola kuka

NIMI Jukka Juola
IKÄ 50 v.
TYÖ Yrittäjä, Suomen Maastorakentajien hallituksen puheenjohtaja
KOULUTUS Rakennusmestari, AMK insinööri
MOTTO Joka aamu uudet mahdollisuudet, ja muutoksen aloittaminen kannattaa aloittaa heti
HARRASTUKSET Hiihto, juoksu ja metsästys sekä veneily

 

FAKTA

YHTIÖ Suomen Maastorakentajat Oy
KOTIPAIKKA Kalajoki
TOIMIALA Maa-, vesi- sekä erikois- ja teollisuusrakentaminen
LIIKEVAIHTO N. 60 miljoonaa euroa
HENKILÖSTÖ N. 130 työntekijää
OMISTUS Andament Group

 

Maastorakentajat on rakentanut tuulivoimalaitosten perustuksia jo lähes 300 megawatin edestä.

 

Suomen Maastorakentajat Jukka Juola paeaekuva

Jukka Juola Kalajoen Hiekkasärkkien Marinan alueella, jonka infran Suomen Maastorakentajat on rakentanut.

 


Suomen Maastorakentajat Jukka Juola2

- Maastorakentajilla on yli 30 vuoden kokemus vaativien kohteiden rakentamisesta, yrittäjä Jukka Juola sanoo.
 

Suomen Maastorakentajat Kalla

Arvo Sijoitusosuuskuntaa Maastorakentajien hallituksessa edustava sijoitusjohtaja Kati Peltomaa (oik.), yrittäjä Jukka Juola Suomen Maastorakentajista ja Arvo Sijoitusosuuskunnan toimitusjohtaja Jari Pirinen Ulkokallan naapurin Maakallan maisemissa.

  

Teksti: Jorma Uusitalo
Kuvat: Esa Melametsä

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle