NY-TEK Oy:n valmistamat Wieska-koneet kestävät vertailun
07.12.2023

NY-TEK Oy:n valmistamat Wieska-koneet kestävät vertailun

NY-TEK Oy valmistaa Reisjärvellä kiinteistönhoidon ammattilaisten ja maatalousyrittäjien arvostamat Wieska-tuotteet, kuten lanat ja lumilingot. Yritys ei kilpaile hinnalla, vaan tuotteidensa korkealla laadulla ja kestävyydellä. Pitkäikäinen tuote on myös asiakkaille taloudellisesti järkevä ratkaisu.

Traktorien koko, paino ja nopeus ovat kasvaneet huimasti, ja se haastaa myös niihin liitettävien laitteiden suunnittelun ja valmistuksen. Vuosikymmeniä vanhat massikat ja valmetit, aikansa luotettavat työjuhdat, eivät aina edes jaksa nostaa nykyisiä laitteita.

- Varsinkin lumilingot menevät todella rajuun käyttöön. Niitä ajetaan metsäteillä isoilla traktoreilla aika reiluakin nopeutta. Viimeistään siinä vaiheessa, kun lumilinko osuu kiveen tai kantoon, tulee ilmi hyvän ja vähemmän hyvän hitsarin ero, NY-TEK Oy:n toimitusjohtaja Jari Huotari ja tuotesuunnittelija Heikki Kiljala kuvaavat hitsaajien ammattitaidon tärkeyttä sekä käytännön olosuhteita, joissa yhtiön valmistamia koneita käytetään.

Traktorien koon kasvu vaikuttaa myös geometriaan, minkä lisäksi nivelakselien pyörimisnopeudet ovat muuttuneet. Tuotevalikoimasta löytyvätkin omat vaihtoehdot niin vanhoille ja pienille kuin uusille ja isoille traktoreille. Jotta suunnittelu ja tuotanto pysyvät ajan hermolla, NY-TEK arvioi koneisiin tarvittavia muutostarpeita vähintään joka kauden jälkeen, ja asiakaspalaute saattaa vaikuttaa esimerkiksi materiaalimuutoksiin. Pitkät tuotantosarjat ja tuotteiden pitkä elinkaari markkinoilla ovat valmistajalle se toivotuin vaihtoehto.

- Vaikkapa lumilinkoa pitäisi pystyä valmistamaan aika monta vuotta samalla perusrungolla, jotta tuotekehityskustannukset saadaan katettua. Pientä parannusta tapahtuu kuitenkin joka vuosi, kun hiomme valmistettavuutta ja työn nopeutta.

Asiantuntemus ja jatkuva parantaminen ovat tukijalkoja, joihin NY-TEKin kilpailukyky perustuu.

- Kaikilla meillä omistajilla on tosi pitkä tuntemus toimialasta. Kun suunnittelussa on vahvaa tieto-taitoa, se tuo joustavuutta tuotantoon ja auttaa reagoimaan myös vikatilanteissa ja korjauksissa. Monet asiakkaat ovat kehuneet meitä siitä, että pystymme nopeasti ratkaisemaan heidän ongelmiaan, Huotari ja Kiljala sanovat.

NY-TEKin perusti 2009 yrityksen omistajiin edelleen kuuluva Toni Nybacka. Sitä ennen hän työskenteli toiminimiyrittäjänä konesuunnittelun ja metallirakenteiden valmistuksen parissa. NY-TEKin ensimmäinen oma tuote, kuivituskauha, löytyy valikoimista edelleen.

- Vuonna 2016 tuli myyntiin Vieskan Metallin toiminta, jossa olin tuolloin toimitusjohtajana, ja ehdotin Tonille, että NY-TEK ostaisi Vieskan Metallin lanaliiketoiminnan. Näin myös tapahtui, ja samassa yhteydessä minä ja muutama muu työntekijä siirryimme NY-TEKille. Se oli ensimmäinen selvä kasvuloikka yrityksen historiassa, Jari Huotari kertaa.

Vieskan Metalli-kaupan seurauksena syntyi nykyinen Wieska-brändi mukaan lukien tuotteiden keltamusta väritys. Wieska-nimeen puolestaan liittyy Huotarin sanoin mukavia kaikuja tuotteen historiasta.

Seuraavan kerran kasvukäyrä liikahti terävästi ylöspäin pari vuotta myöhemmin, jolloin NY-TEK osti Leppävirralta Näppä-lumilinkojen valmistuksen. Näppä-tuotteiden pohjalta kehitettiin Wieska-lumilinko, joka sai markkinoilla nopeasti jalansijaa, ja joka on tällä hetkellä NY-TEKin merkittävin tuoteryhmä. Yhtiön muita brändejä ovat Beltscoop-kuivikkeenlevittimet ja Farmcrusher-vasaramurskaimet.

Liikevaihdosta 70 prosenttia kertyy kiinteistönhoitolaitteista, esimerkiksi lumilingoista ja lanoista. Maatalouskoneet, lähinnä murskaimet ja kuivikkeenlevittimet, tuovat liikevaihdosta 20 prosenttia, ja loput 10 prosenttia on erilaisia projekteja. NY-TEK muun muassa toimii sopimusvalmistajana kaivosteollisuuden koneissa. Yhtiön tuotanto on tapahtunut kokonaisuudessaan Reisjärvellä vuodesta 2017.

Arvo Sijoitusosuuskunta myönsi keväällä 2023 NY-TEKille 200 000 euron lainasijoituksen, joka koostuu lyhytaikaisesta tuotannon rahoittamisesta ja pidempiaikaisesta lainasta, jolla esimerkiksi toteutetaan kasvuhankkeita.

- Tällä hetkellä meidän toimintamme on hyvin talvipainotteista, ja sen takia olemme etsineet ratkaisuja, joilla tuotantoa saadaan tasaisemmin koko vuodelle. Haemme kasvua myös viennistä, sillä koneiden laatu ja ominaisuudet ovat sellaisia, että niillä kyllä voi lähteä ulkomaille. Tähän mennessä ainakin yksittäisiä koneita on mennyt seitsemään maahan, kuten Ruotsiin, Viroon, Slovakiaan ja Saksaan. Noudatamme kuitenkin varovaisuusperiaatetta, jotta rahkeet varmasti riittävät kansainvälistymiseen, Jari Huotari ja Heikki Kiljala kertovat.

NY-TEK työllistää suoraan 15 henkilöä, minkä lisäksi yritys ostaa palveluna muun muassa levyosien valmistuksen, koneistuksen ja pintakäsittelyn,

- Tuomme työtä aika isolle porukalle. Liikevaihtomme vuonna 2016 oli 200 000 euroa, minkä jälkeen kasvua on kertynyt aika ripeästi. Viime tilikaudella teimme liikevaihtoa 2,2 miljoonaa, ja tälle vuodelle olemme budjetoineet liikevaihdoksi 3 miljoonaa euroa, Jari Huotari sanoo.

Kuvaliitteet

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle