Osuuskunta PPO rahoittaa turkistarhaajien perustamaa QFoxia

26.06.2017

Kalajoen Marjamäentielle rakennetaan kuluvan vuoden aikana kettunahkojen esikäsittelylaitos. Pohjatyöt ovat jo käynnissä ja KVR-urakoitsijaksi valitun himankalaisen Taipuset Oy:n mukaan valmista pitäisi olla marraskuun alussa. Tämä noin 2,2 miljoonan euron investointi tarjoaa turkistarhausta harjoittaville toimijoille kustannustehokkaan, keskitetyn ja laadukkaan tavan jalostaa kettunahkoja vientimarkkinoille.

 

Osuuskunta PPO on mukana QFoxissa osakeomistuksen ja lainan muodossa. Yhtiön muut osakkaat ovat kahdeksan turkistarhaa yhdessä turkiseläinten rehuntuotannosta vastaavan Kalajoen Jäähdyttämö Oy:n kanssa. Yhtiön pankkirahoituksesta vastaavat Kalajoen Osuuspankki ja Himangan Osuuspankki.

 

QFoxin kettunahkojen esikäsittelylaitos tarjoaa palveluja markkinaehtoisin hinnoin kaikille alueen tarhaajille. – On jo korkea aika saada Suomen toiseksi suurimalle turkistuotantoalueelle keskitetty nahkojen esikäsittelylaitos. Vastaavaa toimintaa on ollut etelämpänä jo kymmenisen vuotta. Kun esikäsittelyn voi ostaa palveluna, jokaisen tarhan ei ole pakko sitoa rahaa omiin laitteisiin ja henkilökuntaan, toteaa QFoxin hallituksen puheenjohtaja Lasse Joensuu.

 

Kalajoella ja sen lähikunnissa tuotetaan kettunahkoja noin 400 000 kpl vuositasolla. Työvaiheena juuri esikäsittely on ollut kettuturkistuotannon pullonkaula. Moni tarha käsittelee nahkat omilla koneillaan ja työvaihe vaatii korkeaa ammattitaitoa. Väärin tehty käsittely voi puolittaa nahkan myyntihinnan tai pahimmillaan pilata koko nahkan. Nykyaikaisella ja innovatiivisella esikäsittelylaitoksella tavoitellaan sekä tehokkuutta että maailman mittakaavassa parasta laatua.

 

– Turkistarhaus on tärkeä elinkeino, työllistäjä ja veronmaksaja laajasti Pohjois- ja Keski-Pohjanmaan alueella. Merkille pantavaa on sekin, että lähes kaikki esikäsitellyt nahkat menevät vientiin. Maailmalla suomalainen laatu on arvossaan. Korkean teknologian esikäsittelylaitos on todella järkevä investointi, sanoo Osuuskunta PPO:n toimitusjohtaja Kati Peltomaa.

 

Turkisten esikäsittelylaitos tulee työllistämään sesonkiaikoina noin 20-40 henkilöä ja vakituisesti 2-5 henkilöä. Merkittävä uusi palvelu alueen tarhaajille on sekin, että sesonkien välissä tarhoilla on mahdollisuus ostaa QFoxilta lomittajapalveluita.

 

Lisätietoja:

QFox Oy, hallituksen puheenjohtaja Lasse Joensuu p. 050 088 1634

Osuuskunta PPO, toimitusjohtaja Kati Peltomaa p. 044 729 1220

 

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle