Pääomasijoitus tuottaa, kun yhtiö vahvistuu ja menestyy

06.01.2020

Pääomasijoituksella on aina elinkaari, alku ja loppu. Hyvin tyypillisesti pääomasijoittaminen on sitä, että yrittäjä haluaa kumppanin toteuttamaan unelmaansa. Yhtiölle muodostetaan omistajuus, joka mahdollistaa sijoituksen aikana yhtiön arvon kasvattamisen. Suunnitellussa vaiheessa tapahtuu exit, kun pääomasijoittaja irtaantuu yrityksestä ja realisoi arvonnousun myymällä osakkeet taholle, joka vie yhtiötä seuraavaksi eteenpäin.

Näin pääomasijoittamisen pelkistää partneri Sampo Ahonen Helmet Capitalista, joka on perinteikäs suomalainen pääomasijoitusyhtiö.

 

Millaiset asiat vaikuttavat pääomasijoitusten tuoton muodostumiseen?

Helmet Capitalin pääomasijoituksille on tunnusomaista, että yhtiölle muodostetaan omistajuus, joka kasvattaa yrityksen arvoa kasvua kiihdyttämällä. Lisäksi pyrimme tuomaan yhtiöön ammattimaisen johdon ja hallinnon sekä hallitustyöskentelyn. Tällä tavalla yritykselle syntyy kyky toimia valitsemillaan markkinoilla muita markkinatoimijoita paremmin.

Tavoitteena on saada yrityksen omistajille arvon kasvattamista, joka poikkeaa siitä mitä valtavirrassa tapahtuu.

 

Millä tavoin yrityksen toimintaa voidaan kehittää?

Sitä voidaan kehittää vaikkapa rahoituspohjaa varmistamalla ja vahvistamalla, tekemällä rohkeita strategisia liikkeitä, vahvistamalla tasetta ja tuottamalla kasvua sekä kassavirtaa. Näistä palapelin palasista kootaan liiketoimintasuunnitelma, jota yrittäjä lähtee toteuttamaan yhdessä pääomasijoittajan kanssa. Kun toimintaa on viety hieman eteenpäin, seuraa yleensä noin kolmen vuoden jakso, jona aikana liiketoimintasuunnitelmaa toteutetaan ennen kuin arvonnousua ryhdytään realisoimaan.

 

Mitä tapahtuu irtaantumisessa eli exitissä?

Irtaantumisessa yritys myydään taholle, jolla on vielä enemmän annettavaa tilanteessa, jossa yhtiötä halutaan viedä saavutetusta tasosta seuraavalle askelmalle. Usein tavoitellaan vähintään 20 prosentin arvonnousua vuodessa, mutta meidän tapauksessa pyrimme nostamaan yrityksen arvoa 30 prosentin vuosivauhdilla. Helmet Capitalin keskimääräinen sijoitus kestää 4,5 vuotta, jona aikana sijoitettu raha on 2,5-kertaistunut.

Onnistuneessa pääomasijoituksessa on kyse yhtiön vahvistumisesta. Tämä tarkoittaa lisää työpaikkoja, mikä puolestaan luo edellytyksiä kansainvälistymiselle, joka taas johtaa paikallisesti ja laajenevasti elinkeinorakenteen vahvistumiseen yhtiön alueella.

 

Onko pääomasijoittaja myös pitkäaikainen kumppani?

Toisaalla tässä lehdessä esiteltävä Pesmel on kuulunut Helmet Capitalin portfolioon jo 10 vuotta ja on siinä mielessä poikkeus. Pesmel toimii esimerkkinä siitä, että pääomasijoitus voi olla hyvin pitkäaikainenkin, kun yritystä autetaan läpi vaikeiden aikojen laatimalla kasvulle uudet askelmerkit uusitulla liiketoimintasuunnitelmalla.

Pesmelin tase on nyt kunnossa, ja pystymme lähteä valloittamaan maailmaa uudella tuoterepertuaarilla. Ilman pääomarakenteen vahvistamista yhdessä Arvo Sijoitusosuuskunnan kanssa se ei olisi ollut mahdollista.

 

KUKA

Sampo Ahonen

NIMI Sampo Ahonen
IKÄ 45
TYÖ Partneri
KOULUTUS DI, sähkö
HARRASTUKSET Golf, laskettelu, ruoka
MOTTO Vain paras on kyllin hyvä

 

 

Teksti: Jorma Uusitalo

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle