Paluumuuttaja tuli taloon

Paluumuuttaja tuli taloon

20.05.2021

Anne Voho on alansa kokenut ammattilainen, joka on työskennellyt talousjohtajana eri yrityksissä jo 17 vuotta. Erityisen tutuiksi ovat tulleet konserniyhtiöt, joita Voho kuvaa ammatillisesti hyvin mielenkiintoisiksi.
- Kävin aikuisiällä yliopiston, josta valmistuin vuonna 2000. Heti valmistuttuani aloitin taloushallinnon tehtävissä ohutlevymekaniikan sopimusvalmistajan Mecanovan palveluksessa Nivalassa. Aluksi tein kirjanpitoa, minkä jälkeen ylenin ensin talouspäälliköksi ja myöhemmin talousjohtajaksi. Mecanovassa elettiin tuolloin työntäyteistä aikaa yhtiön hankittua tytäryhtiön Unkarista. Tytäryhtiöön piti muun muassa rakentaa taloushallinnonjärjestelmät ja yhdistää ne emoyhtiön järjestelmiin.

Kymmenen Mecanova-vuoden jälkeen Anne Voho valittiin Ylivieskaan PPO-Yhtiöiden talousjohtajaksi. Tuohon ajanjaksoon ajoittui liiketoimintayhtiöiden myynti Elisalle, mikä teki työkokemuksesta poikkeuksellisen ja hyvin opettavaisen.
- Kauppaan liittyi niin sanottu due diligence- prosessi, joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa kaupan kohteena olevan yrityksen liiketoiminnan perusteellista läpivalaisua ennakkoon. Siinä sain olla tekemässä monenlaisia laskelmia ja raportointeja Elisalle. Tutuksi tulivat esimerkiksi pörssiyhtiön talousraportoinnin tiukat aikataulut. Tilinpäätöskin tehtiin valmiiksi viikossa.

Seuraavaksi Anne Voho aloitti talousjohtajana puurakentamiseen erikoistuneessa, tuolloin noin 700 työntekijän PRT-Forest -konsernissa Pyhännällä. Konsernin tunnetuimpia brändejä ovat Jukkatalo ja Kontiotuote.
- Toimialana PRT-Forest oli ihan erilainen työpaikka aikaisempiin verrattuna. Jukkatalo teki konsernissa muun muassa perustajaurakointia, joka sekin on taloushallinnon ja kirjanpidon näkökulmasta aivan oma maailmansa.

Reilun kuuden vuoden työskentelyn jälkeen Pyhännällä Voho huomasi LinkedInissä, että Arvo Sijoitusosuuskunnassa oli mielenkiintoista työtä tarjolla.
- Kiinnostuin varsinkin mahdollisuudesta päästä tekemään due diligence -tarkastuksia hieman laajemmassa mittakaavassa. Tunnelmat ovat tosi hyvät ja uskon, että minulla on annettavaa myös kohdeyhtiöidemme hallitustyöskentelyyn.

Talousjohtajavuosinaan Voho on nimittäin osallistunut yleensä emoyhtiöiden hallitusten kokouksiin ja päässyt perehtymään hallitustyöskentelyyn muutenkin kuin talouden näkökulmasta.
- Hallitustyöskentelyn perusasioita on vuosikelloon perustuva systemaattisuus. Vuoropuhelun hallituksen ja yritysjohdon välillä täytyy olla avointa, eikä strategiasta voi keskustella koskaan liikaa. Vuoropuhelu ei myöskään saa rajoittua vain hallitukseen, vaan yrityksen koko henkilöstö täytyy osallistaa vaikkapa arvokeskustelun kautta, Voho sanoo ja korostaa lisäksi hallituksen roolin tiedostamista. Hallituksen tehtävänä ei ole sekaantua yhtiön operatiiviseen toimintaan.

Yrittäjyys ja yrittäminen ovat Oulaisissa asuvalle Anne Voholle tuttuja omasta perhepiiristäkin. Risto-puolisolla on Peltolan Metsä ja Marja-yritys, jonka palveluihin kuuluvat metsäkoneurakointi ja marjanviljely. Pääosin tilalla viljellään vadelmaa, mutta mustaherukkaakin jonkin verran.
- Hoidan yrityksen veroasiat ja lasken palkat. Marjahommissa autan punnituksissa silloin, kun apua tarvitaan. Yrittäjyys kulkee suvussa, sillä Riston vanhemmatkin olivat yrittäjiä.

Tilalla käytetään tunneliviljelyä, eli vadelmat kasvavat kasvutunneleissa, jotka aikaistavat satokautta ja suojaavat marjoja hankalilta sääoloilta. Joka vuosi tulevat uudet taimet, noin 2 500 kappaletta. Poimintakausi alkaa yleensä heinäkuun toisella viikolla kesästä riippuen, ja kausi päättyy syyskuun puolivälin tienoilla.

Perheen vapaa-aikaan kuuluvat hevosvoimat monellakin tavalla. Lapsista Joonas on ajanut kartingia, ja Annika-tytär kilpailee esteratsastuksessa 145 senttimetriä korkeilla esteillä.
- Risto osti pari vuotta sitten moottoripyörän, mutta se ei ole minun juttuni, Anne nauraa ja kertoo itse viihtyvänsä paremmin perheeseen hankittujen kahden hevosen sekä ratsastusharrastuksen parissa.

Anne Voho 3

- Konsernit ovat ammatillisesti mielenkiintoisia kokonaisuuksia. Taloudellista etua niissä saadaan esimerkiksi keskitetyllä hankinnalla sekä keskitetyillä talous- ja henkilöstöhallinnoilla, Arvon talousjohtaja Anne Voho sanoo.

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle