Pyhäjokista osaamista maailmanmarkkinoille
07.12.2020

Pyhäjokista osaamista maailmanmarkkinoille

TEKSTI: Jorma Uusitalo   KUVAT: Esa Melametsä

 

 

PR Rollsin kiinteistöllä Pyhäjoen Ollinmäellä liikkuu kiireistä työväkeä. Urakka Jämsänkoskella on juuri saatu päätökseen, ja pian yhtiöltä lähtee 20 henkilön ryhmä kansainvälisen kartonki- ja pakkausyhtiö Mondin tehtaalle Eurooppaan. Siellä huoltoseisokkiaan odottaa seuraava kartonkikone. Ennen kuin matka voi alkaa, pitää kuitenkin huoltaa ja tarkistaa laitteet, pakata ne uudelleen ja luetteloida sekä lähettää kohteeseen etukäteen. Euroopassa laitteistot kulkevat usein suomalaisten kuljetusyhtiöiden kyydissä, ja niin tälläkin kertaa menomatkalla.

- Tshekin jälkeen meillä alkaa jo seuraavalla viikolla työt Ruotsissa Mondin kartonkikoneella. Koska siirtymäaikaa on vähän, otamme paluukuljetuksiin oman kaluston, selvittää yhtiön tekninen johtaja Jani Westerlund.

Laitokset varaavat tuotannon ylläpitosuunnitelmissaan huoltoseisokeille tietyn pituisen aikaikkunan, ja seisokkeihin yleensä ajoittuvat myös PR Rollsin tekemät työt. Suurteollisuudessa liikkuvat isot rahat, ja ehdoton edellytys on, että työt valmistuvat ajallaan. PR Rollsille se tarkoittaa erityisen huolellista suunnittelua ja aikataulutusta. Varsinkin, kun työmaat sijaitsevat eri puolilla maailmaa.

- Australia on kuljetusten näkökulmasta ihan oma lukunsa. Sinne tavaroita vietäessä täytyy varata tullista hyvissä ajoin koneille ja laitteille oma tarkastuspiste, jossa sikäläiset viranomaiset varmistavat päiviä kestävällä tarkkailulla, ettei tavaroiden mukana maahan kulkeudu minkäänlaisia tuholaisia.

Tuotantolaitokset ovat valtavia kokonaisuuksia, ja seisokkien aikana työmaalla saattaa olla kymmeniä toimijoita eri puolilta maailmaa. Siitä voi seurata ikäviäkin yllätyksiä.

- Riskien hallinnassa täytyy huomioida, ettei ensimmäisen yön jälkeen tarvitse lähteä kauppaan ostamaan uusia perustyökaluja varastettujen tilalle. Väistämättä hävikki kuitenkin kuuluu tähän työhön, Westerlund hymähtää.

Erikoisosaaminen ja esimerkiksi koneistuksissa sekä pinnoituksissa tarvittavat erikoislaitteistot ovat syy siihen, miksi PR Rolls on saavuttanut merkittävän asiakaskunnan kotimaassa ja maailmalla. Tässä vaiheessa onkin syytä palata ajassa taaksepäin 1980-luvulle aikaan, jonne PR Rollsin juuret ulottuvat. Tuolloin Jani Westerlundin isä, kaksi vuotta sitten edesmennyt Ingmar Westerlund, perusti Pakoter-nimisen yrityksen, jonka erikoisosaamista olivat paperiteollisuudelle paikan päällä tehtävät koneistukset ja termiset ruiskutukset. Pakoter esimerkiksi hioi ensimmäisenä maailmassa paperikoneen kuivaussylinterit paikan päällä paperikoneella.

- Ingmar sai kyselyn Stora Ensolta Tainionkoskelta, voisiko hän hoitaa kuuden sylinterin hionnan tehtaalla. Isä vastasi myöntävästi, ja siitä sai alkunsa liiketoiminta, jota PR Rolls nykyisin harjoittaa, Jani Westerlund kertaa.

PR Rollsin Ingmar Westerlund perusti vuonna 2002 yhdessä yhtiön nykyisen toimitusjohtajan Göran Antilan kanssa. He olivat yhtiökumppaneita jo 1980-luvulta Pikoteknik-nimisestä yrityksestä.

- Ingmar keksi ja kehitti, minä laitoin konseptin alulle, ja oikeat tekijät jatkoivat käytännön töitä. Näin saatiin aikaan jatkuvaa teknologista kehitystä, Göran Antila on kuvannut perustajakaksikon keskinäistä työnjakoa. Nykyään Antila toimii erityisesti myynnin ja myyntiagenttien parissa.

- Myyntiagenttien merkitys on ihan olennainen, koska ilman heitä ei olisi töitäkään. Agenteilla on henkilökohtaiset yhteydet tehtaisiin, eli he tuntevat ihmiset kentällä. Mahdollisuuksia markkinoilla riittää, eli pystymme kasvattamaan osuuttamme vielä hyvinkin paljon, Antila sanoo.

Minkä nuorena oppii, sen vanhempana taitaa. Jos johonkin, niin Jani Westerlundiin tuttu sanonta pätee paremmin kuin hyvin. Jo 14-vuotiaana hän oli ensimmäisen kerran mukana jouluun ja juhannukseen ajoittuneilla huoltoseisokeilla oppimassa, miten esimerkiksi pinnoitukset, koneistukset ja paperikoneiden nopeudennostot tehdään käytännössä. Osaamista PR Rollsilla siirretään edelleen mestari-kisälli -periaatteella. Pyhäjoelta kohteisiin lähtee usein työpareja tai vaikkapa neljän henkilön ryhmiä, ja monesti kokoonpanoon kuuluu myös uusia nuoria tekijöitä, jotka oppivat asioita kokeneemmiltaan.

- Tällä hetkellä omia työntekijöitä on 15, ja Virossa meillä on ollut jo pitkään 10 henkilön tiimi. He osaavat venäjää, mikä sujuvoittaa toimimista venäläisissä kohteissa. Lisäksi olemme pyrkineet rakentamaan luotettavan alihankintaverkoston, johon kuuluu esimerkiksi täkäläisiä sähköalan osaajia, Jani Westerlund kertoo.

Työmailla PR Rollsin työntekijät ovat yrityksensä käyntikortteja.

- Vaikka toimenpiteet suunnitellaan huolellisesti etukäteen yhdessä tilaajan kanssa, asiakkaan avatessa tehtaalla koneita ja laitteita, yllätyksiä löytyy aika usein. Ne tilanteet meidän pitää pystyä ratkaisemaan ja korjaamaan osaamisellamme samantien. Ja vaikka joskus vähän tökkisi asiakkaan kanssa, nekin tilanteet on hoidettava fiksusti.

Yksi asia, jota henkilöstölle korostetaan, on työmaiden siisteys ja järjestys. Siitä PR Rolls onkin saanut asiakkailtaan paljon positiivista palautetta.

Paperiteollisuuden lisäksi PR Rolls palvelee esimerkiksi ydinvoimayhtiöitä tekemällä voimaloissa erikoiskoneistuksia. Niitä tarvitsevia asiakkaita tulee myös telakkateollisuudesta, ja uusimpana toimialana elintarviketeollisuudesta. Etukäteen suunniteltujen töiden lisäksi PR Rolls "sammuttaa tulipaloja".

- Eräs torstaiaamu saimme puhelun Puolasta tehtaalta, missä linja seisoi rikon takia. Miehet lähtivät seuraavana aamuna Pyhäjoelta ajamaan työkalujen ja laitteiden kanssa kohti Puolaa, ja työt kohteessa alkoivat jo lauantaiaamuna.

Vaikka koronapandemia on hankaloittanut matkustamista ja sumentanut näkymiä, liiketoiminnan kasvattamiselle on hyvät edellytykset. Westerlund esittelee yhtenä mielenkiintoisena alueena saksankielistä Keski-Eurooppaa, missä toimii noin 200 paperi- ja kartonkikonetta.

- Arvo Sijoitusosuuskunnan, Nordea Pankin ja Finnveran rahoituspaketin ansiosta meidän on jatkossa entistä helpompi toteuttaa yhtiön kasvustrategiaa, Jani Westerlund sanoo.

PR Rolls tyomaa

PR Rollsin työmaat sijaitsevat kansainvälisissä ympäristöissä eri puolella maailmaa.

PR Rolls 7

Kartta ja modernit karttapalvelut ovat välttämätön apuväline, kun kulkemista eri kohteisiin suunnitellaan.

 

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle