Raahessa kaikki on lähellä

Raahessa kaikki on lähellä

14.04.2021

Sisulla ja sydamella

TEKSTI: JORMA UUSITALO  KUVAT: ESA MELAMETSÄ 

Normaalioloissa työ vie raahelaista Tero Harjua ulkomaille Keski-Eurooppaan ja Pohjoismaihin. Kansainvälisyys antaa perspektiiviä arvioida oman kotipaikkansa parhaita puolia. Harju kehuu, että Raahessa kaikki normaaliin perhearkeen kuuluvat asiat ovat lähellä, ja lapsetkin voi lähettää koulutielle turvallisesti.

Meneillään oleva kunnon lumitalvi on mannaa talvisten harrastusten ystäville. Nyt jos koskaan Tero Harju pääsee nauttimaan moottorikelkkailusta, ja hiihtämäänkin voi lähteä käytännössä kotiovelta. Raahessa syntyneenä ja siellä lähes koko ikänsä asuneena hän tietää, että paikkakunnalta löytyy harrastusmahdollisuuksia jopa yllättävän monipuolisesti ympäri vuoden.

- Taru-puolison lisäksi perheeseemme kuuluu kolme lasta. Lapsiperheelle tämä on ihanteellinen kaupunki, koska kaikki on lähellä, niin harrastukset kuin koulut ja päiväkodit. Kauppamatkaan menee viisi minuuttia, kun Oulussa asuessamme siihen piti varata puoli tuntia. Oma lukunsa on asuminen, joka on Raahessa vaikkapa juuri Ouluun verrattuna merkittävästi halvempaa. Asumisen hinta oli yksi asia, joka vaikutti päätökseemme asettua Raaheen.

Tero Harju siirtyi pitkään jatkuneesta palkkatyöstä yrittäjäksi hieman yli kolme vuotta sitten.
- Yrittäjyydellekin puitteet ovat täällä hyvät, mutta elinvoiman varmistamiseksi on myös luotava uusia työpaikkoja. Sen takia tarvitaan Arvo Sijoitusosuuskunnan kaltaisia kasvollisia toimijoita, jotka tuntevat paikalliset olot. Yrittäjänä olen itsekin huomannut, mikä merkitys sillä saattaa olla, tehdäänkö rahoituspäätökset lähellä vai kaukana.

Uusien työpaikkojen ohella iso kysymys on hänen mukaansa se, kuinka saada mahdollisimman moni muualta Raahessa työssä käyvä muuttamaan paikkakunnalle. Raahessa on perinteisesti ollut vahva, huomattavasti yli 100 prosentin työpaikkaomavaraisuus, ja paikkakunnalla kuljetaan säännöllisesti töissä hyvinkin pitkien matkojen päästä. Raahen kehitykseen ja tasapainoon keskittyvän Maileriohjelman mukaan Raahesta pendelöi muualle hieman vajaat 1 200 henkilöä, kun taas Raaheen pendelöi noin 2 600 ihmistä. Lukumääräisesti eniten Raahessa kuljetaan töissä Oulusta ja Siikajoelta. Oulusta 600 henkilöä ja Siikajoelta 500.

Elinkeinorakenne Raahessa nojaa vahvasti teollisuuteen. Metalli- ja terästeollisuus on toimiala, joka Tero Harjunkin työllistää yrittäjänä, ja työllisti sitä ennen palkansaajana.
- Olin aikanaan Rautaruukilla kesätöissä muun muassa kunnossapidon sekä käytön tehtävissä, ja sieltä kiinnostus alaa kohtaan varmaankin sai alkunsa. Sittemmin valmistuin Oulun ammattikorkeakoulusta kone- ja tuotantotekniikan insinööriksi, ja nyt opiskelen töiden ohessa ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Olen työskennellyt monen yrityksen palveluksessa suunnittelijana sekä projektitehtävissä, samoin käyttöönottoja ja asennusvalvontaa on tullut tehtyä jonkin verran.

Ennen yrittäjäksi ryhtymistään Harjua työllistivät myynnin ja markkinoinnin tehtävät. Suomen ja Ruotsin lisäksi asiakkaat ja yhteistyökumppanit toimivat Keski-Euroopassa lähinnä Saksassa, Itävallassa, Puolassa, Ranskassa, Sloveniassa sekä Benelux-maissa. Kauppaa käytiin terästeollisuuden materiaalinkäsittelylaitteista ja prosessilaitteista.
- Myyntityö on tosi monipuolista, koska asiakkailla on niin laaja kirjo erilaisia laitteita ja prosesseja. Se tarkoittaa, että tarpeetkin ovat hyvin yksilöllisiä. Jotta kullekin asiakkaalle löytyy oikea ratkaisu, se edellyttää syvällistä perehtymistä asioihin ja jatkuvaa uuden oppimista. Lisäksi digitalisaatio on yksi asia, joka muuttaa maailmaa alalla kuin alalla. Matkustaminen vie paljon aikaa, mutta samalla pääsee tutustumaan erilaisiin asiakkaisiin ja kulttuureihin.

Koronapandemia on tunnetusti vähentänyt työmatkustamisen minimiin, mutta yrittäjänäkin Harjulle kertyy normaalioloissa edelleen matkapäiviä, myös ulkomaille.
- Yrittäjäksi siirtyminen ei lopulta tarkoittanut kovin suurta muutosta, sillä olin tehnyt töitä siihenkin asti yrittäjämäisesti. Yrittäjäksi ryhtyminen tuntuu oikealta ratkaisulta, eikä vähiten siksi, että siihen liittyy oma vapautensa määritellä itse aikataulut. Yrittäjänä pitää kuitenkin huolehtia omasta jaksamisestaan eikä voi ajatella, että yrittää itse tehdä kaiken. Siihen eivät vuorokauden tunnit riitä, eikä tarkoitus ole olla yrittäjä millä hinnalla hyvänsä. Aikaa täytyy jäädä myös perheelle ja harrastuksille, Tero Harju sanoo.

Tero harju 208

Aikaa täytyy jäädä myös perheelle ja harrastuksille. Luontoon pääsee käytännössä kotiovelta, Tero Harju kertoo.

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle