Raution kyläkaupasta tuli tärkeä  palvelu myös metsäpaloa sammuttaville

Raution kyläkaupasta tuli tärkeä palvelu myös metsäpaloa sammuttaville

03.08.2021

TEKSTI: JORMA UUSITALO, KUVAT: ESA MELAMETSÄ

Kyläkaupan myymäläpäällikkö Nina Nilsson on tyytyväinen, että kyläkauppakin on osaltaan voinut palvella vaikeissa oloissa paloa sammuttaneiden huoltoa. Poikkeustilanne on luonnollisesti näkynyt kyläkaupan myynnissä.

- Tosi paljon on ollut porukkaa liikkeellä. Punaisia sammutusajoneuvoja on mennyt jatkuvasti, bussit ovat kuljettaneet sammuttajia palopaikalle ja takaisin ja helikopterit pörränneet taivaalla. Wc-paperi, juomat, leipä ja voi ovat erityisesti olleet tuotteita, joita sammuttajat ovat ostaneet. Savu ei paloalueelta ole onneksi kantautunut kaupalle, mutta savun haju on tietenkin kertonut, milloin asiakkaiksi on tullut sammutusväkeä, Nina Nilsson kertoo.

Kyläkauppa ja sen yhteydessä toimiva kahvila ovat täyttyneet vakioasiakkaiden ja sammutusväen lisäksi metsäpalon paikalle houkuttelemista uteliaista. Koska sivullisilla ei ole asiaa paloalueelle, monet heistä ovat kuitenkin piipahtaneet ostoksille.

 ”Palaute ollut ihanan positiivista”

Rautiolaisten päättäväisyyden ansiosta kylällä edelleen toimii kauppa. Tilanne näytti paljon huonommalta kevättalvella 2020, jolloin Osuuskauppa KPO sulki Raution Sale-myymälänsä. Monien vaiheiden jälkeen samassa kiinteistössä asiakkaita palvelee nyt osuuskuntapohjainen kyläkauppa.
- Salen sulkeminen tuli täytenä yllätyksenä, mutta tilanne kääntyi lopulta kyläläisten kannalta hyväksi. Heinäkuussa 2020 nuoriseurantalolla järjestettiin yleisötilaisuus, jossa kyläläiset päättivät ryhtyä selvittämään, miten Rautiossa voitaisiin pitää kyläkauppa jatkossakin, Tapio Räihä ja Hannu Niemelä kertaavat hankkeen alkuvaiheita. Räihä oli tehnyt tilaisuuteen ensimmäisiä laskelmia, ja Niemelä valittiin myöhemmin kauppaosuuskunnan puheenjohtajaksi.

Kustannusten lisäksi selvitettävää riitti; kenen omistukseen myymäläkiinteistö tulee, miten järjestää myymälän päivittäinen toiminta, koska päivittäistavarakauppa ei ole osuuskunnan ydinosaamista, mistä rahoitus, ja oma lukunsa olivat myymäläkalusteet.
- Ensimmäisenä tutkimme kiinteistön. Se oli meille iloinen yllätys, sillä kiinteistö oli odotettua paremmassa kunnossa. Kiinteistöä kunnostettiin talkootyönä puolisen vuotta, vain asbestin purkamisen ja putkityöt teetimme ulkopuolisilla.

Kylmälaitteita kyläläiset metsästivät talven ajan. Siinäkin lopputulos oli hyvä, sillä rahoitusyhtiön kautta osuuskunta onnistui hankkimaan järkevään hintaan kauppakeskus Raitissa toimintansa lopettaneen ruokakaupan kylmälaitteet. Ne ovat energiatehokkaita ja täyttävät EU:n F-kaasuasetuksen, joka parhaillaan vauhdittaa kylmälaitteiden uusimista kaupan alalla.

Viime kevättalvella kyläkaupan perustaminen oli edennyt niin pitkälle, että osuuskunta haki työpaikkailmoituksella palvelukseensa myymäläpäällikköä. Haastattelujen jälkeen valituksi tuli Nina Nilsson, Ruotsissa syntynyt ja Kalajoella viimeiset 11 vuotta asunut kaupanalan ammattilainen.
- Tunnelmat ovat olleet alusta saakka aivan mahtavat, ja palaute on ollut ihanan positiivista. Välillä täytyy muistuttaa itseään, että on pidettävä myös vapaata, Nilsson nauraa.

Ruotsissa hän teki koko työuransa vähittäiskaupan palveluksessa. Nilsson palkkasi kyläkauppaan lisäksi kolme työntekijää, eli kyläkauppaa pidetään auki neljän henkilön voimin viikon jokaisena päivänä.
- Me olemme K-kyläkauppa, eli valikoima perustuu laadukkaisiin Pirkka-tuotteisiin. Kuuntelemme tarkasti asiakkaiden toiveita ja täydennämme valikoimaa niin, että se palvelee mahdollisimman hyvin asiakkaiden tarpeita. Tarkoituksena on, että perheet voivat tehdä täällä myös viikonloppuostoksensa, Nilsson jatkaa.

Elintarvikkeiden lisäksi kaupasta löytyvät esimerkiksi posti- ja apteekkipalvelut ja pian myös polttoainejakelu.

Noin 5 000 talkootyötuntia

Jotta kyläkauppa ylipäätään pystyi avaamaan ovensa tämän vuoden kesäkuussa ja viettämään heinäkuussa virallisia avajaisiaan Rautio-viikolla, täytyi matkan varrella rahoituskin saada kuntoon. Kyläkauppahankkeen alkuperäinen kustannusarvio oli noin 600 000 euroa, mutta lopulliseksi toteutumaksi Räihä ja Niemelä arvioivat noin 400 000 euroa.
- Talkootunteja on kertynyt tosi paljon, kaikkiaan noin 5 000. Lähes päivittäin on tehty jotain, ja lauantaisin on ollut isommat yleiset talkoot.

- Rahoituksen saamiseksi kävimme paljon neuvotteluita, sillä pankkien näkökulmasta kyläläisten omistama osuuskunta voi olla hieman haastava toimija. Ulkopuolisina rahoittajina meillä ovat Alavieskan Osuuspankki ja Arvo Sijoitusosuuskunta, minkä lisäksi Finnvera lähti takaajaksi, ja Rieska-Leaderin kautta olemme hakeneet ELY-rahoitusta. Valtavan suuri kiitos kaikille niille, jotka ovat eri tavoin mahdollistaneet kyläkaupan säilymisen, niin talkoolaisina kuin rahoittajina, Räihä ja Niemelä sanovat.

 -Tämäntyyppinen rahoitus ei ole aivan vakiojuttu meillekään, kommentoi Arvon toimitusjohtaja Jari Pirinen sijoitusosuuskunnan osallistumista Raution kyläkaupan rahoitukseen.

-Meihin teki vaikutuksen Raution kylän yhteishenki ja vankka halu pitää kauppa kylässä. Osuuskuntamalli on uudessa nousussa Euroopan laajuisesti ja tässä on yksi hyvä esimerkki, mitä tämä yhtiömuoto mahdollistaa. Halusimme arvopohjamme mukaisesta kantaa vastuuta alueen yhteisistä asioista. Kyläläiset keräsivät suuren omarahoitusosuuden ja Arvon lainasijoitus mahdollisti rahoituspaketin syntymisen.

Myös monet kyläläiset lähtivät rahoittamaan hanketta, sillä osuuskunnan oma pääoma nousi lopulta yli 120 000 euroon.
- Tulevaisuus näyttää oikein hyvältä, sillä Rautio on elinvoimainen kylä. Täällä asuu noin 100 alakouluikäistä lasta, ja kun sivukylät Kärkinen ja Typpö lasketaan mukaan, kyläkaupan markkina-alueella on noin 400 taloutta. Kyläkaupan olemassaololle on tärkeää, että sinne keskitetään mahdollisimman paljon ostoksia. Hyvien valikoimien lisäksi kyläläisiä kannustetaan käyttämään omaa kauppaa bonus-järjestelmällä, kaksikko toteaa

Rautio kylakauppa 473

Rautiolaisille oma kyläkauppa on tärkeä lähipalvelu, josta halusimme ehdottomasti pitää kiinni, sanovat Hannu Niemelä (vas.), Tapio Räihä ja Nina Nilsson.

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle