Valimoala kääntyi nousuun

Valimoala kääntyi nousuun

13.12.2022

TEKSTI JORMA UUSITALO, KUVAT ESA MELAMETSÄ

Valimoala on Suomessa pieni, mutta sitäkin tärkeämpi. Valimoiden tekemiä tuotteita tarvitaan muun muassa sellu- ja paperiteollisuudessa, kaivannaisteollisuudessa sekä tuulivoimatuotannossa.

Suomalainen valimoteollisuus kärsi pitkään varsinkin Kiinan halpatuonnista, mutta pandemian ja Ukrainan sodan seurauksena valimoiden asiakkaat ovat ryhtyneet painottamaan enemmän muutakin kuin hintaa. Nyt tärkeitä asioita ovat ennen kaikkea komponenttien saatavuus, laatu, toimitusvarmuus ja huoltovarmuus. Valimotoimialan uusi tuleminen sataa Raahen Valimonkin laariin.
- Maailma on muuttunut varsinkin Kiina-kortin osalta. Rahtihinnat Kiinaan ovat moninkertaistuneet ja toimitusajat pidentyneet puoleen vuoteen, jopa pidemmiksi. Tässä tilanteessa eurooppalaiset firmat haluavat, että jalostusketjun alkupää on mahdollisimman lähellä. Markkinaa ovatkin jakamassa enää eurooppalaiset toimijat, koska Venäjältäkään ei tule halpaa terästä, sanoo Raahen Valimo Oy:n hallituksen puheenjohtaja, metalliteollisuuden kansainvälisissä tehtävissä marinoitunut Timo Kronqvist.

Raahen Valimoon on syksyn aikana ottanut yhteyttä lukuisia yrityksiä, jotka ovat aiemmin ostaneet valimotuotteita esimerkiksi Turkista tai Kiinasta.
- Nyt he haluaisivat siirtää hankintansa meille ja kysyvät, pystyisimmekö toimittamaan, Kronqvist jatkaa ja sanoo lokaalin kysynnän kasvaneen rajusti.

Raahen Valimon hallituksen jäsen ja Miilukangas Oy:n kautta yhtiön omistajiin kuuluva Pekka Miilukangas arvioi hänkin valimotoimialaa kokeneen yrittäjän näkökulmasta. Hän on mielissään täyttyvistä tilauskirjoista, mutta nostaa valimoiden isoksi haasteeksi työvoiman saatavuuden.
- Suomessa on korostettu panostuksia esimerkiksi IT-teknologiaan. Valitettavasti tämä vaikuttaa myös niin, että perusteollisuuteen on aika vaikea saada työvoimaa, koska toimialaa ei koeta houkuttelevaksi. Jo ennen pandemiaa oli tilanteita, joissa kotimaiset koneenrakentajat kertoivat tekevänsä mielellään enemmänkin, jos vain saisivat Suomesta riittävästi alihankintaa. Tiloja, koneita ja laitteita kyllä oli, muttei käsipareja eli tekijöitä, Miilukangas sanoo.

Jotta jäljellä oleva suomalainen valimoteollisuus ei kutistu enempää, haastateltavilla on selkeä viesti päättäjille.
- Samalla kun ammennamme uusia tekijöitä suomalaisesta työvoimasta, työperäistä maahanmuuttoa ja työlupa-asioiden käsittelyä pitää sujuvoittaa. Sen lisäksi on painotettava ammatillista koulutusta korkeakoulutuksen ohella, Kronqvist ja Miilukangas toteavat.

Viimeiset kaksi vuosikymmentä ovat olleet suomalaisille valimoille hankalia, ja sinä aikana moni valimo lopetti toimintansa. Niillä, jotka jatkavat tuotantoa, on ollut niukasti rahkeita uudistaa teknologiaansa.

Koska varmuutta tilauskannasta ei ole ollut, alalla ei ole myöskään uskallettu investoida. Raahessa tulevaisuus näyttää valoisammalta tässäkin asiassa. Arvo Sijoitusosuuskunta on mukana LähiTapiolan ja Raahen Valimo Oy:n omistajien kanssa 800 000 euron rahoituspaketissa, jolla rahoitetaan investointeja ja parannetaan yhtiön rahoitusasemaa. Rahoitusta käytetään muun muassa uuden tuotantolinjan rakentamiseen ja hiekansiirtojärjestelmien kehittämiseen.

Valimolla on lisäksi menossa projekti jätehiekan kierrätykseen. Tulevassa laitoksessa tapahtuva jätehiekan elvytys pienentää merkittävästi valimon ympäristöpäästöjä. Timo Kronqvist täsmentää, ettei Raahen Valimo suinkaan lähde takamatkalta teknologian kehittämisessä.
- Olen päässyt käymään valimoissa muualla maailmalla, ja näkemäni perusteella meillä on Raahessa hyvin nykyaikainen valimo. Esimerkiksi laadunvarmistuksessa käytössämme on huipputeknologiaa, jonka avulla pystymme röntgentarkastamaan paksuja teräsrakenteita. Suomesta löytyy ainoastaan yksi vastaava paikka. Pitkän tähtäimen haaveena meillä on päästä hyödyntämään 3D-printtausteknologiaa muottien valmistuksessa.

Hänen mukaansa Raahen Valimo tarjoaa asiakkailleen lisäksi poikkeuksellisen toimivan ja kustannustehokkaan palvelukonseptin.
- Suomessa ei ole toista alan toimijaa, joka pystyy valmistamaan asiakkaalle lähes samalla tontilla sulasta raudasta valmiin, koneistetun komponentin.

Raahen Valimo2

Raahen Valimolle suunnatusta rahoituspaketista osa käytetään uuden tuotantolinjan rakentamiseen.

 

 

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle