Vapaaehtoinen pelastuspalvelu auttaa hädän hetkellä
07.04.2021

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu auttaa hädän hetkellä

Vuonna 1964 perustettu valtakunnallinen Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on 53 järjestön muodostama vapaaehtoisten auttajien verkosto. Se tukee viranomaisia onnettomuuksissa sekä kriisi- ja poikkeustilanteissa.

Raahen hälytysryhmä perustettiin syksyllä 2019 ja ryhmässä on tällä hetkellä mukana 23 vapaaehtoista. Toimialue kattaa  Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun, mutta käytännössä pääpaino on Raahessa sekä jokilaaksojen alueella. Vapaaehtoiset toimivat Raahen SPR:n osaston alaisuudessa ja lähtevät tehtäviin viranomaisten pyynnöstä esimerkiksi etsintä-, ensihuolto-, ensiapu- ja poikkeustilanteissa. 

- Halu auttaa on varmasti se suurin syy, miksi ihmiset lähtevät tällaiseen vapaaehtoistoimintaan mukaan. Tässä voi laittaa hyvän kiertämään, ja varmasti silläkin on merkitystä, että tällä tavalla voi liikkua luonnossa saman henkisen porukan kanssa. Lisäksi oppii tärkeitä kansalaistaitoja, kuten ensiapua ja poikkeusoloihin varautumista, kertovat Arvo-uutisten kuvauksiin saapuneet Raahen hälytysryhmän jäsenet.

Pelastuskoirat ovat tärkeässä roolissa muun muassa kadonneiden etsinnässä. Kati Pulska käyttääkin omaa koiraansa usein harjoituksissa. Harjoitukset nimittäin valmistavat Pulskan koiraa VIRTA-tarkastukseen, joka on edellytys koiran viranomaiskäytölle.

Henkilökohtaiset varusteet ryhmän jäsenet ovat hankkineet omakustanteisesti.  Yhteisiä varusteita, kuten radiopuhelimia, valaisimia ja ajoneuvotunnuksia on rahoitettu sponsoroiden avulla. Arvo Sijoitusosuuskunnan myöntämällä 800 euron avustuksella hankittiin 4 radiopuhelinsettiä.

- Tukijoita tarvitaan edelleen, jotta toimintaa on mahdollista ylläpitää ja kehittää. Samoin uudet jäsenet ovat lämpimästi tervetulleita mukaan, ryhmän yhteyshenkilönä toimiva Tero Harju sanoo.

Ryhmä pääsi heti perustamisensa jälkeen tositoimiin, sillä viranomaiset tarvitsivat etsintäapua lyhyen ajan sisällä useita kertoja. Viime vuonna ryhmälle kertyi hälytystehtäviä yhteensä kymmenkunta.

- Hälytyksiin liittyy aina oma jännityksensä, vaikka totta kai sitä toivoo, ettei tulisi sellaisia tilanteita, joissa meitä tarvitaan. On suuri helpotus, kun vaikkapa etsintä päättyy siihen, että kateissa ollut henkilö löytyy. Toimintamme mottona on olla lähimmäisen apuna ja viranomaisen tukena, ryhmäläiset kertovat.

Koronapandemia lisäsi ihmisten liikkumista luonnossa, ja se kasvatti myös valtakunnallisesti kadonneiden etsintätapauksia. Harjoituksia on ollut luonnollisesti hankalampi järjestää.

- Yleensä meillä on sekä valtakunnallisia, alueellisia ja ryhmän omia harjoituksia sekä koulutuksia. Yksittäisiä harjoituksia on ollut joitakin viimeisen vuodenkin aikana samoin kuin etäkoulutuksia, mutta luonnollisesti me kaikki odotamme, että pääsemme mahdollisimman pian normaalioloihin, Tero Harju toteaa.

Uudet jäsenet pääsevät helpoimmin mukaan toimintaan käymällä Vapepan peruskurssin, joita järjestetään eri paikkakunnilla. Kiinnostuneet voivat olla myös yhteydessä oman alueensa paikalliseen hälytysryhmään. Lisätietoja Vapaaehtoisesta pelastuspalvelusta saa osoitteesta www.vapepa.fi

 vapepa aukeama

KUVA: ESA MELAMETSÄ

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle