VRT Finland vauhdittaa satamien digitalisaatiota

VRT Finland vauhdittaa satamien digitalisaatiota

11.04.2022

TEKSTI: JORMA UUSITALO,KUVAT: ESA MELAMETSÄ

Satamatoimijoilla on paljon pääomaa kiinni esimerkiksi laitureissa, varastokentissä ja varastoissa, raiteissa, nostureissa sekä muissa koneissa ja laitteissa. VRT Finlandin kehittämä GISGRO on uudenlainen omaisuudenhallintaa palveleva selainpohjainen verkkopalvelu, joka muun muassa helpottaa edellä mainitun satamainfran huoltoa ja kunnossapitoa.
- Suomen satamat ovat maailmanlaajuisesti digitalisaation edelläkävijöitä, joten meille Suomi on ihanteellinen maaperä kehittää GISGRO-ohjelmistoa. GISGRO on käytössä ulkomailla jo nyt, ja jatkossa kansainvälistyminen on meille ihan keskeinen tavoite, sanoo VRT:n toimitusjohtaja Kirsi Hänninen.

Kansainvälisesti yhtiön teknologiaa hyödynnetään muun muassa Ruotsissa, Hollannissa, Britteinsaarilla sekä Australiassa, ja kiinnostusta on ollut myös Uudessa-Seelannissa.

GISGRO syntyi aidosta tarpeesta

VRT aloitti toimintansa vuonna 2010 mittausalan yrityksenä, joka kehitti kaikuluotainratkaisun vedenalaisten rakenteiden tarkastamiseen. Sameiden vesien Suomessa ratkaisulle löytyi kysyntää erityisesti satamissa. Pian uudeksi kehityskohteeksi nousi se, miten asiakkaat saisivat mahdollisimman ison hyödyn veden alta kerätystä aineistosta.
- Me näimme keräämämme aineiston hienosti 3D-malleina, mutta asiakkaille toimitimme aineiston tietokoneen näytöltä otettuna tulosteena, koska heillä ei ollut käytössään 3D-aineiston käsittelyyn tarkoitettuja ohjelmistoja, Kirsi Hänninen kertoo.

VRT ryhtyikin 2016 kehittämään ohjelmistoa, joka helpottaisi raportointia asiakkaille. Ohjelmistosta olisi enemmänkin iloa, koska sen ansiosta asiakkailla olisi mahdollisuus käyttää kerättyä 3D-aineistoa muulloinkin kuin yksittäisissä korjausrakentamisen hankkeissa. Ohjelmistokehitykseen panostettiin lujasti asiakkuuksien keskityttyä entistä selkeämmin satamiin, jotka kannustivat jyväskyläläisyritystä kehittämään ohjelmistoa uusilla toiminnallisuuksilla.

Lopulta VRT oli tilanteessa, jossa sillä oli kaksi erillistä kokonaisuutta; mittausliiketoiminta ja ohjelmistoliiketoiminta. Yrityksessä päätettiin keskittyä jälkimmäiseen, minkä seurauksena VRT myi mittausliiketoimintansa Sitowiselle viime vuoden lopulla.

Arvon mukana myös uutta hallitusosaamista

GISGRO-verkkopalvelulla 3D-dataa on helppo käsitellä, ja se antaa satamatoimijoille tärkeää tietoa muun muassa ennakoivaa ylläpitoa varten. Vauriotilanteissa asiakkaat pääsevät analysoimaan vauriot ja tarkastamaan niiden tarkat sijainnit. Ohjelmistosta saatava visuaalinen kuva sujuvoittaa myös vaurioiden korjaamista. Tämän lisäksi GISGRO voi olla apuna vaikkapa saapuvan laivaliikenteen suunnittelussa, ja yksi satama käyttää ohjelmistoa laatujärjestelmänsä perustana.
- Meidät erottaa kilpailijoista erityisesti ymmärrys paikkatiedosta ja 3D-aineistosta. Kierrän tällä hetkellä satamia, jotta saamme mahdollisimman paljon tietoa siitä, millaiset uudet ratkaisut auttaisivat niiden päivittäistä tekemistä.
- Palvelun kehittämiseen liittyy yrityskauppa, jossa ostimme kolmen sataman omistaman Satamatieto-ohjelmistotalon. Integroimalla Satamatiedon keräämän tiedon meidän palveluumme, saamme valtavasti aineistoa jatkokehittämiseen, Hänninen toteaa.

Arvo Sijoitusosuuskunnan mukaantulo VRT:n vähemmistöomistajaksi on Hännisen mukaan tärkeä askel yhtiön kasvussa ja kansainvälistymisessä. VRT:n tarkoituksena on vahvistaa ennen kaikkea myynnin resursseja.
- Samassa yhteydessä Raahen Sataman toimitusjohtaja Pauli Sarpola tuli Arvon edustajaksi VRT:n hallitukseen. Hänen kauttaan saamme suoraa näkemystä satamamaailman ytimestä, mikä auttaa meitä kehittämään ohjelmistoa asiakkaiden todellisiin tarpeisiin.

VRT Hanninen kuka

Kirsi Hänninen on VRT Finland Oy:n toinen perustaja ja toimitusjohtaja.

 

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle