Vuoden Arvonlisääjänä palkittu Antell selätti koronakurimuksen
05.10.2023

Vuoden Arvonlisääjänä palkittu Antell selätti koronakurimuksen

- Vuoden Arvonlisääjä-palkinnon saa yhtiö, joka on kuronut jo kerran menetetyn arvon takaisin. Kyse on aikamoisesta selviytymistarinasta, Arvo Sijoitusosuuskunnan toimitusjohtaja Jari Pirinen avasi palkintoperusteita.

Ennen koronaa Antellin ravintoloissa ruokaili 17 000 asiakasta päivässä, mutta koronan iskettyä määrä romahti 2 500 ruokailijaan. Kiinteät kulut vuokrineen ja henkilöstökustannuksineen kuitenkin juoksivat entiseen tapaan.

Antellin toimitusjohtajan Tomi Lanton mukaan ensimmäisen koronavuoden tappiot olivat yli 5 miljoonaa euroa, josta valtion tuet kattoivat noin yhden miljoonan. Toisena vuonna yhtiö teki korvaukset huomioiden nollatuloksen, mutta kaikkinensa yhtiölle maksettiin korvauksia ainoastaan alle 5 prosenttia menetetystä liikevaihdosta. Antellin ravintolatoiminnan liikevaihto laski 47 miljoonasta eurosta 19 miljoonaan ja yhtiö irtisanoi yli 250 toimialansa ammattilaista.

Vaikeasta tilanteesta huolimatta perinteikkäässä perheyhtiössä ei tiputettu hanskoja. Töitä päinvastoin ryhdyttiin paiskimaan entistä lujemmin ja käynnistettiin kehitysprojekteja.

- Rakensimme oman tekoälysovelluksen ravintolapäälliköiden työkaluksi ruokalistojen laadintaan. Tekoäly rakentaa vaihtelevamman ruokalistan kuin mitä ihminen tekisi. Tämä taas korreloi asiakastyytyväisyyden kanssa. Lisäksi koulutimme henkilöstöä erityisesti hävikinhallintaan. Se on ollut tärkeää, ei pelkästään kustannusten hallitsemiseksi, vaan myös vastuullisuusnäkökulmasta. Olemme pienentäneet hävikin määrää jopa puoleen entisestä.

- Datalla johtaminen on noussut meille tärkeäksi ja sen avulla pystymme muun muassa optimoimaan ruokatuotantoamme. Onnistuimme myös parantamaan tuottavuutta hallinnossa digitalisoimalla useita aiemmin manuaalisesti tehtyjä rutiinitehtäviä. Työntekijät, jotka eivät olleet pandemian takia työpaikalla, tavoitimme tekemilläni 3 minuutin viikkovideoilla, jotka pystyi katsomaan vaikkapa kännykästä, Tomi Lantto kertoo.

Vaikka kriisi oli kova, Antell ei toimitusjohtajansa mukaan suostunut hakemaan säästöä asiakkaan lautaselta.

- Pidimme ruuan laadukkaana, vaikka tarjonta saattoi toki olla kapeampi, koska ruokailijoita oli vähemmän. Nyt laadun pitäminen korkealla kantaa hedelmää, ja solmimme uusia ravintolasopimuksia. Lisäksi panostimme vastuullisuuteen. Korona teki viherpesun näkyväksi, ja Antell onkin nyt noussut Talouselämän päättäjätutkimuksessa vastuullisimmaksi yritykseksi henkilöstöravintoloiden joukossa.

- Suomalaiset raaka-aineet ovat reseptiemme ydintä. Esimerkiksi nauta, possu ja kana ovat 100-prosenttisesti suomalaista alkuperää. Emme kriisinkään aikana tinkineet laadukkaista raaka-aineista. Maku ei maksa, mutta mauttomuus maksaa, Lantto painottaa ja kehuu työntekijöitään, jotka säilyttivät ammattiylpeytensä vaikeinakin aikoina.

Antellin tämän vuoden arvioitu liikevaihto on 29,4 miljoonaa euroa, käyttökate noin miljoonaa euroa ja henkilökuntaa 300. Ravintoloiden määrä on kääntynyt jälleen nousuun, ja niitä on nyt 55.

- Olen ylpeä tästä palkinnosta ja iloinen, että Arvo Sijoitusosuuskunta uskoi meihin, Tomi Lantto sanoi vastaanottaessaan palkinnon Ylivieskassa järjestetyn Arvo-päivän yhteydessä.

 

Kuvaliitteet

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle