Leipä maailmalla, juuret Rautiossa
08.02.2022

Leipä maailmalla, juuret Rautiossa

Sisulla ja sydamella

TEKSTI: JORMA UUSITALO  KUVAT: ESA MELAMETSÄ 

Oman yrityksen työt vievät Arvo Sijoitusosuuskunnan jäsentä Tapio Räihää milloin minnekin päin Suomea tai maan rajojen ulkopuolelle. Hänelle paras matka on kuitenkin kotimatka työviikon tai urakan päätyttyä. Rautio nyt vain sattuu olemaan astetta verran parempi asuinpaikka, hän kehuu.

Rautio tunnetaan elinvoimaisena maaseutukylänä, joka on ollut paljon julkisuudessa viime aikoina. Kesällä Raution liepeillä sammutettiin historiallisen isoa metsäpaloa, kyläläisten talkoohengen ansiosta Rautiossa toimii tänäkin päivänä kyläkauppa, ja Kalajoen kaupunki rakentaa kylälle parhaillaan uutta koulua ja monitoimitaloa. Raution Kisailijoiden painonnostotyökin on valtakunnallisesti palkittua, ja äskettäin Rautio palkittiin vuoden 2021 kylänä Pohjois-Pohjanmaalla.

- Jos lapsiperhe haluaa turvalliset ja mukavat lähtökohdat elämälleen, Rautiosta ne löytyvät. Kylälle on tulossa lisäksi senioritalo, joka toteutuessaan tarkoittaa Rautioon huomattavaa määrää hoiva-alan työpaikkoja. Sijaintikin on mainio. Kesällä Hiekkasärkät on vain parinkymmenen minuutin automatkan päässä, ja jo Ylivieskasta ja Kokkolasta löytyvät juna-asemat sekä lentokenttä. Lähellä on myös hyviä opiskelumahdollisuuksia, Tapio Räihä sanoo.

Tapio Räihä itse on maatalon kasvatti Rautiosta. Lypsykarja vaihtui viljanviljelyyn 2005 Räihän isän menehdyttyä.
- Tiesin alusta saakka, ettei pelkällä viljelyllä pärjää. Rakensin huoltohallin ja aloin tehdä yleishuoltoja autoille ja koneille. Myöhemmin siirryin pitämään yritystä Kalajoelle, mutta se ei ollut hyvä ratkaisu. Minulla oli tuttuja hommissa teollisuudessa asentajina, ja he houkuttelivat minut alalle yrittäjäksi. Niinpä perustin TapiService Oy:n vuonna 2012, Räihä kertaa teollisuuden asennus- ja kunnossapitopalveluihin keskittyvän yrityksensä perustamista.

Hän sanoo olleensa aina kiinnostunut koneasennuksista sekä mekaniikasta, ja Kannuksen maatalousoppilaitokselta oli kertynyt konepuolen koulutusta.
- Toiminta lähti mukavasti käyntiin. Allekirjoitin alihankintasopimuksen huoltotöistä suoraan ison kuljetinvalmistajan kanssa, ja saman tien pääsimme tekemään laiteasennuksia myös Ruotsiin kaivosteollisuuteen.

2010-luvun puolivälissä yritys solmi lisää merkittäviä sopimuksia teollisuuden suurten laitetoimittajien ja kunnossapitoyritysten kanssa. Paikallisista asiakkaista Räihä mainitsee esimerkkinä Junnikkala Oy:n.

Viime aikoina henkilöstöä on työllistänyt muun muassa Skellefteån akkutehdastyömaa. Hiljattain TapiService solmi historiansa tähän asti merkittävimmän urakkasopimuksen, kun yritys valittiin suorittamaan hakkeen varastoalueen laiteasennukset Metsä Groupin uudelle biotuotetehtaalle Kemiin.
- Yrittäjävuodet ovat opettaneet, miten isosti suhdanteet vaihtelevat eri toimialoilla. Suhdanteiden mukaan olemme töissä milloin sellutehtaalla, milloin kaukolämpölaitoksilla, kaivoksilla, lannoitetehtailla tai vaikkapa satamissa materiaalinkäsittelylaitoksilla. Töistä noin puolet tulee huoltoseisokeista ja puolet projekteista, eli uuden rakentamisesta ja modernisoinnista.

Töiden lisääntyessä henkilöstömäärä on kasvanut. Keskimäärin TapiService työllistää noin 20 työntekijää, ja sesonkiaikoina enimmillään noin 40.
- Tavoitteena on, että pystyisin tarjoamaan mahdollisimman monelle työntekijälleni töitä ympärivuotisesti. Edellytykset siihen ovat hyvät, koska meidät tunnetaan luotettavuudesta ja siitä, että saamme hommat kerralla valmiiksi. Kun tilaajat painottavat hankinnoissaan kotimaisuutta myös uusissa hankkeissa eikä vain remonteissa, silloin raha jää kiertämään Suomeen, Räihä muistuttaa suomalaisen työn hyödyistä.

Samoihin aikoihin, kun Räihä käynnisti uutta yritystoimintaansa, hän tapasi nykyisen puolisonsa.
- Muutimme Ylivieskaan, kehitin yritystä ja hoidin viljatilaa Rautiossa. Pian aloimme miettiä, missä haluamme asua tulevaisuudessa. Innostuimme ajatuksesta ryhtyä kunnostamaan Raution vanhaa pappilaa, joka oli ollut perheemme omistuksessa jo 1950-luvun lopulta.

Remontti alkoi vuonna 2015. Kaksi vuotta myöhemmin perhe muutti Rautioon aluksi vuokralle, kunnes 2018 helmikuussa kunnostettu pappila vastaanotti uudet asukkaat.
- Olimme asuneet pappilassa vain muutaman päivän, kun nuorin tyttäremme syntyi. Perhe on kotiutunut Rautioon mainiosti, koska täällä yhteisö ottaa uudet ihmiset hyvin vastaan, mutta antaa myös omaa tilaa. Vapaa-ajanongelmia meidän perheellä ei tule olemaan, sillä pelkästään pappilan piha-alueessa ja sen muissa rakennuksissa riittää töitä vuosiksi eteenpäin, Tapio Räihä sanoo.

Tapio Raiha3

Vapaa-ajanongelmia meidän perheellä ei tule olemaan, sillä pelkästään pappilan piha-alueessa ja sen muissa rakennuksissa riittää töitä vuosiksi eteenpäin, Tapio Räihä sanoo.

 

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle