Tekoäly suunnittelee ruokalistoja Antellin henkilöstöravintoloissa
10.10.2022

Tekoäly suunnittelee ruokalistoja Antellin henkilöstöravintoloissa

Tekoäly auttaa ravintolapäälliköitä suunnittelemaan ruokalistoja henkilöstöravintolayhtiö Antellin ravintoloissa. Yhdessä ohjelmistoyhtiö Silo AI:n kanssa rakennettu työkalu optimoi ravintolan tarjoomaa ja laatii hetkessä ruokalistan viikoiksi eteenpäin. Algoritmi analysoi ravintolakohtaista dataa muun muassa eri ruokalajien menekistä, annoskoosta ja erityisruokavalioista ja laatii näiden pohjalta ehdotuksen ruokalistaksi. Optimoitu ruokalista tuo ruokailijoille vaihtelua listalle, tehostaa resurssien käyttöä ja vähentää ruokahävikkiä.

Tekoälyn optimoimia ruokalistoja on pilotoitu kahdeksassa Antellin ravintolassa. Uudenlaisista ruokalistoista päästään nauttimaan muun muassa Helsingissä Antell Kuohussa ja Antell PK21:ssä sekä Oulussa Antell Poratiellä ja Antell Hyveessä.

“Tekoälyn luoman ruokalistan kekseliäisyys ja vaihtelevuus yllätti. Samoin asiakkaiden lounaalla nauttima ruokamäärä vastaa hämmästyttävän hyvin tekoälyn ehdotusta. Saamme työkalusta erinomaisen työkaverin”, Antell Kuohun ravintolapäällikkö Piia Eliasson kertoo.

Tekoäly suunnittelee ravintolan vaihtuvan ruokalistan resepteineen alle kahdessa minuutissa, kun ravintolapäälliköltä siihen menee useampi tunti.

Ruokailijoille tekoäly tuo monipuolisempia vaihtoehtoja, sillä se hyödyntää Antellin koko reseptiikkaa. Tekoäly laatii ennakkoluulottomasti reseptejä yhdistelevän ruokalistan nopeasti viikoiksi eteenpäin, joten rutiinitehtäviin käytettävä aika vähenee ja toiminnanohjaus sujuvoituu.

“Työn tekemisen tavat muuttuvat, ja me Antellilla haluamme olla tässä ravintola-alan suunnannäyttäjä. Optimoitujen ruokalistojen avulla pystymme tarjoamaan asiakkaillemme entistä paremmin juuri heidän tarpeisiinsa suunniteltua lounasta, vähentämään hävikkiä ja vapauttamaan ravintolapäälliköiden työaikaa asiakaspalveluun. Olemme aina laatineet ruokalistat jokaisen ravintolamme tarpeisiin, niin jatkossakin ja tekoäly tehostaa tätä työtä entisestään”, kertoo Antellin toimitusjohtaja Tomi Lantto.

Tomi Lantto uskoo, että tekoälyllä on valtavasti mahdollisuuksia ravintola-alalla. Pilottiprojektin tuloksia seurataan ja mitataan tarkasti, ja kokemuksia tullaan hyödyntämään kaikissa Antellin 70 toimipisteessä.

“Koronapandemia on ollut haastavaa aikaa ravintola-alalle. Me emme kuitenkaan halunneet jäädä paikoillemme, vaan investoimme tämän uuden työkalun kehittämiseen. Tekoäly ja digitalisaatioon liittyvät innovaatiot tulevat olemaan tärkeä osa Antellin arkea, niin ravintoloissa kuin tukitoiminnoissa”, Lantto sanoo.

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle